A Kávéház és dumaklub FB-csoportban mutatott egy lekváros rácsossüteményt Majer Zoli, aminek elkértem a receptjét. Kivételesen majdnem úgy csináltam meg, ahogyan leírás szólt. Több diót tettem hozzá, és - mivel a népek túrós-gyümölcsös süteményre vágytak-, nem lekvárral töltöttem meg, hanem túrókrémmel, arra pedig fagyasztott szedret szórtam.
Már tegnap este (éjszaka...) megdézsmáltuk, akkor ropogott, mára meg finom omlós lett.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg cukor
- 50 dkg túró
- vanília
- 4 tojás szétválasztva
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 evőkanál búzadara
- 1 liternyi friss, esetleg fagyasztott szeder (de jó málnával is, vagy azzal, amivel épp meg tudjuk szórni)
A lisztet, a diót, a sütőport elkevertem a robotgépben. Rákockáztam a vajat, beletettem a többi hozzávalót is, és a késes betéttel összeállítottam. (Mindezt kézzel is lehet, ha esetleg ragad, elbír még egy kis lisztet, nem kell megijedni.) Betettem a hűtőszekrénybe félórára úgy, hogy az egyharmadát külön csomagoltam, hogy ne puhuljon meg nagyon, mire a rácsozásra kerül a sor.
A túrókrémhez először tojáshabot vertem. Azután alaposan összehabverőztem a cukrot és a tojássárgákat, őröltem bele vaníliát, reszeltem bele citromhéjat, elkevertem a búzadarával, és lazán közéforgattam a tojáshabot.
A nagyobbik tésztát kinyújtottam a nagytepsi méretére (27X35 cm), rákentem a túrókrémet, kiraktam a szederrel. A maradék tésztából hengereket sodortam és berácsoztam vele.
180 fokra előmelegített hőlégkeverésben 30 perc alatt sült meg.
Nem lehet abbahagyni. Tényleg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése