Translate

2015. május 25., hétfő

10 perc munka, nagy halom házi zsömle

Az uram találta ezeknek a zabpelyhes zsemléknek az alapreceptjét a mókuslekvár.hu-n. Azóta minimum hetente sütünk, nagyon finom, és nemkülönben gyorsan kész van. Kb. annyi munka van vele, mint a galuska készítésével, csak ki kell kupacolni a tepsikre, és zsemléket (bevallom én jobban szeretem, ha lapocskák lesznek) formázni a masszából két kanál segítségével.

Kocsis Mikei Erikának már több, mint két hónapja megígértem, hogy lefényképezem a zsömléket, de mindig hamarabb megettük, mint ahogyan alkalmam lett volna rá. Most pótolom a fényképezést, a zsemlekészítést pedig jó szívvel ajánlom mindenkinek. Főleg azoknak, akik kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy otthon süssék meg a reggelire valót, de eddig bátortalanok voltak. Az egyszerűsége és a kevés munkaidő igénye miatt ez kiváló rajtgép.


Írtam az előbb, hogy az alapreceptet. Eredetileg ezt a receptet fedezte fel az uram, ami a Hajnié, de átvariálta az itthon aktuálisan megtalálható lisztek szerint, és így már az Erikáéra is hasonlít. Még annyit, hogy mi friss élesztőt szoktunk használni. Ez is azt mutatja, hogy bátran lehet variálni azokból az alapanyagokból, amit a kamránkban találunk, tehát nem kell félni a kipróbálásától.

Hozzávalók (Mi ennek a dupláját csináljuk -mert sokan vagyunk- így 18 db tenyérnyi nagyságú zsemlét szoktunk kapni):
  • 35 dkg liszt (ebben kenyérliszt és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt keveréke van, arra figyelj, hogy a teljes kiőrlésű liszt a mennyiség 70%-át tegye ki )
  • 10 dkg zabpehely
  • 2 kávéskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3,8 dl víz (óvatosan adagold, lehet, hogy elég kicsit kevesebb is)
  • 1 evőkanál étolaj
Az élesztőt langyos vízben egy kis liszttel felfuttatjuk (legyél türelmes, cukor nélkül kicsit tovább tart!), azután összeborogatunk minden hozzávalót és a gépi habverő dagasztópálcájával összekeverjük.  Az a lényeg, hogy nokedki jellegű tésztát kapjunk. Ezt követően 1 órán át kelesztjük.

A sütőt 200 fokra (hőlégkeverés) előmelegítjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire tenyérnyi nagyságú halmokat (2 evőkanálnyi massza) rakunk 2 evőkanál segítségével. Én szeretem eligazgatni, az uram inkább tessék-lássék módon kupacolja (inkább nem írom ide, ő ezt hogyan fogalmazza meg, de ha valaki kíváncsi rá, megírom neki) ez egyéni ízlés kérdése. 


25 perc alatt sül meg. Ha nem fogy el azonnal, akkor 2-3 napig még jóízűen tudunk enni belőle, mert nem szárad ki hamar.



 

8 megjegyzés:

martinelli írta...

Nagyon szeretem a zabpelyhes pékárút, legyen az édes, vagy sós. Ráadásul sokkal egészségesebb, mint a fehér liszttel készült dolgok. Nagyon jól néz ki a zsömléd! :)

Márti írta...

szerencsére nagyon finom is, ezúttal is köszönet a http://www.mokuslekvar.hu/ -nak :)

Gizi írta...

Nagyon guszta zsemlék! Szeretem az ilyen egyszerű recepteket, mert nagyon ritkán sütök zsemlét és a formázással mindig gondjaim vannak. (a Mókuslekvár-ról már én is több receptet kipróbáltam :) )

Márti írta...

ebben az a jó, hogy nem nagyon lényeges a formázása

marisz57 írta...

Nagyon jó recept! kipróbálandó! :)

Márti írta...

feltétlenül! :)

Unknown írta...

Ma is megsütöttem a zsemlét, de a víz egy részét kefirrel helyettesítettem, és a zsemlék tetejét napraforgó maggal szórtam meg. (Már amelyiket nem felejtettem el megszórni. :D ) Nagyon finom így is.

Márti írta...

de jó! kipróbáljuk majd mi is!