Translate

2015. február 15., vasárnap

A legegyszerűbb és legcsokoládésabb kefires sütemény

Nálunk ez az egyik családi kedvenc. Túlságosan csokoládés és túlságosan finom, emelett nagyon egyszerű és nagyon gyorsan készül.

Hozzávalók (ez egy 31 cm X 38 cm-es tepsiben készült, "normál" tepsihez értelemszerűen felezni szükséges)

nedves anyagok:
  • 2 bögre kristálycukor (nádmelaszossal ízesebb, de igazából mindegy)
  • vanília (1 zacskó vaníliás cukor)
  • 2 tojás
  • 2 pohár kefir (vagy joghurt, ami akad)
  • 1 dl olvasztott, nem forró vaj (vagy étolaj)
  • 2 narancs leve és lereszelt héja (én mindig kezeletlen héjút használok)
  • 1 púpozott kávéskanál ötfűszer (azzal a legfinomabb), vagy mézeskalács fűszer, vagy fahéj
száraz anyagok:
  • 3 bögre liszt
  • 1 bögre kakaó
  • 12 g sütőpor
bele:
  • 2 zacskó csokoládé ízű pudingpor
  • 1 púpozott evőkanál kakaó
  • 5-6 evőkanál cukor
  • 7 dl-nyi tej
  • van, hogy 1 evőkanál rumot is teszek bele, de most elfelejtettem
a tetejére:
  • 1 marék apróra vagdalt dió
  • 1 marék kandírozott citrusféle
  • 1 marék felkockázott étcsokoládé
Az egészet azzal kezdem, hogy megfőzöm "bele" a pudingot, ami egy kemény, sűrű massza lesz, és kihűtöm.

A cukrot, a tojást, a vaníliát  jó habosra keverem elektromos habverővel, majd hozzáadom a többi nedves hozzávalót is, még mindig az elektromos habverővel. Ezután már egy fakanállal keverem bele az előzöleg összevegyített száraz anyagokat. Nem kell kidolgozni, ez úgy jó a végén, ha nem könnyű levegős, hanem egy ízes, tocsogós imádat!

A masszát beleöntöm a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Eligazgatom úgy, hogy a tepsi 4 sarka felé legyen egy kicsit magasabb. Ez azért szükséges, hogy a végén ne emelkedjen ki a közepe, mint a rosszul sikerült piskótáknak. Egy evőkanállal "beleputtyogtatom" a pudingot. Nem baj, ha nem egyenletesen sikerül, mivel annyira sűrű a puding, hogy teljesen jól szeletelhető majd, ha kihűlt a süti.

A legvégén megszórom a minimális liszttel, vagy kakaóporral elkevert "tetejére" valókkal.

225 fokra előmelegített hőlégkverésben sütöm 5 percig, azután még kb. 20 perc (tűpróba) 165 fokon. 

Azután, ha kihűlt, akkor felszeleteljük, és esszük, csak esszük, amíg tart.




4 megjegyzés:

Vicuska írta...

Remek!!!

Márti írta...

nagyon! :D

Csigabige írta...

Nagyon guszta ez a sütemény, azért is készítettem a 22. blogkóstolóra! Nagyon finom lett! Köszönöm szépen a receptet! :)

Márti írta...

örülök a választásodnak! :)