Translate

2014. október 19., vasárnap

A legegyszerűbb almatorta, októberi fényben és árnyékban

Ez egy kefires süti, amihez egy bögre a mérce. Gyorsan készül és egyszerűen.

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű tortaformához):

"Kültakaró"
  • 2 alma (ez a nagyságától függően változhat)
  • 2-3 evőkanálnyi kristálycukor
  • kevés vaj
"Nedves rész"
  • 1 bögre kristálycukor
  • kevés vanília
  • 1 tojás
  • 1 bögre kefir
  • 5 dkg puha vaj (0,5 dl étolaj)
  • ízlés szerinti almához illő fűszerek (mi most kandírozott citromhéjat és kínai ötfűszert használtunk (máskor reszelt citromhéjat, mézeskalács fűszert, de csak fahéjjal is nagyon finom)
"Száraz rész"
  • 2 bögre liszt
  • 6 g sütőpor

A sütőt 225 fokra kapcsoljuk, mire elkészülünk a sütivel, épp forró lesz.

Egy tortaformát egyenletesen kikenjük kevés vajjal, beleszórjuk a kristálycukrot úgy, hogy mindenütt befedje a forma alját és oldalát (mintha kiliszteznénk sütés előtt).

Az almákat kettvágjuk, kiszedjük a magházát és felszeleteljük. Körkörösen kirakjuk vele a tortaforma alját úgy, hogy kissé fedjék egymást a szeletek.

A lisztet és a sütőport összekeverjük.

A nedves részhez valókat elkeverjük úgy, hogy először a puha vajat és a cukrot egy kézi habverővel elegyítjük, hozzáadjuk a tojást, tovább kavarjuk, aztán a kefirt és a fűszereket is beleöntjük, azzal is elegyítjük. (Ha olajjal készül, akkor azt a végén csurgassük bele.)

A kefires masszába keverjük a sütőporos lisztet. Nem kell nagyon finomra keverni, csak úgy tessék-lássék módon is elég.

A masszát ráöntjük a felszeletelt almákra. Én úgy szoktam eligazítani, hogy a közepe homorú legyen, így a sülés közbeni megemelkedéstől függetlenül egyenes marad majd a teteje, ami esetünkben a süti alja lesz, ezért praktikus, ha stabilan felfekszik a sütistálra.
Betesszük a forró sütőbe és 5 percig sütjük, azután levesszük kb. 160 fokra és még úgy 20 perc, amíg sikeres lesz a tűpróba.

Ha megsült, kiborítjuk egy süteményes tálra, és szagolgatjuk.

Én régebben azt gondoltam, majd karamellizálódik a cukor sülés közben, de erről már letettem. Így is szép és nagyon finom. Tejszínhab, vaníliakrém, esetleg fagyi, bármi jó hozzá, amivel szívesen esszük. Nálunk ma vanília ízű puding volt.




Nincsenek megjegyzések: