Hozzávalók (4-5 adagnyi):
- 2 közepes cukkini
- 4 paradicsom
- 2 db vöröshagyma
- 1 db lilahagyma
- 1 db pritaminpaprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 maréknyi köles (természetesen rizs is jó, ha az van kéznél)
- só
- baszalikom
- kakukkfű
- szurokfű (oregano)
- 2 cikk fokhagyma
- bors
- 10 dkg-nyi juhtúró (ha vegán vagy, használj füstölt tofut, villával összetörve)
- 3-4 dl natúr joghurt (ha vegán vagy, használj "magtejfölt", vagy bármilyen növényi "tejszínt", "tejfölt")
- 1 db csípőspaprika
Egy sütőedény alját kikentem olívaolajjal, szórtam rá durva szemű sót, és szétterítettem a kölest. Azt gondoltam, ez lesz a nedvességmegkötő anyag, hogy ne tocsogjon az egész a sülés során keletkező létől. Jól gondoltam. Finoman szaftos lett, de leve egyáltalán nem volt.
A felszeletelt cukkiniket, hagymákat, paradicsomokat nagyjából sorba rakosgattam úgy, hogy először a cukkiniket körbe-körbe kiraktam, és közé dugdostam a többit. Igazából nem volt benne konzekvencia.
A zöldségek tetejére rászórtam az összevagdalt zöldfűszereket (szárított is lehet), őröltem rá színesborsot és még szórtam egy kevés sót, majd 30 percig sütöttem 200 fokon.
Miután nagyjából megsült, megkentem a fokhagymával elkevert natúr joghurttal, rámorzsoltam a tetejére a juhtúrót, megszórtam finomra vagdalt csípőspaprikával és megpirítottam.
Ízes lett és szép színes. Egy tál céklás jégsaláta, balzsamecettel és olívaolajjal épp jó volt hozzá.
2 megjegyzés:
sziasztok!
én még annyit hozzátennék, hogy az első fázisban, amikor csak a zöldségeket sütöttem, lefedtem alufóliával és csak a joghurtos-tofus öntettel együtt tettem be fedetlenül. Szaftosabb maradt a zöldség és az íze is jobban benne maradt.
Biztos nagyon finom lett :) azt esetleg megmondod, hogy mihez képest lett szaftosabb, és mihez képest maradt benne jobban a zöldség íze?
Megjegyzés küldése