Viola kb. fél éve kitalálta, hogy pavlova legyen a szülinapi tortája. Azóta izgultam, aztán ma kiderült, hogy semmi ördöngösség nincs benne.
Tegnap csináltam lemon curd-öt. Gyorsan készül, és nagyon egyszerűen.
Hozzávalók:
- 3 db citrom leve
- 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
- 10 dkg cukor
- 4 db tojás
- 2 db tojás sárgája
- 10 dkg vaj
Egy lábasba belereszeltem a citromok héját, beletettem a tojásokat, a cukrot, ráöntöttem a citromlevet és alaposan elkevertem.
Rátettem a gázlángra a hőelosztó lemezt, majd felforraltam a keveréket, és lassú tűzön addig kevergettem, míg a lábas alja egyszercsak láthatóvá vált. Ekkor a vajat kis adagocskákban hozzákevertem, mindog akkor jött a következő fakanálhagynyi, amikor már az előző teljesen elkeveredett benne. Ekkor már a tűz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast -aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendő volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.
A kép szokásosan éjszaka készült, ezért pocsék, de a színét jól visszaadja.
A citromkrém bekerült a hűtőbe, a tortakészítés pedig reggel folytatódott.
A pavlova hozzávalói:
- 8 tojásfehérje (nem hűtött)
- 40 dkg porcukor
- fél evőkanálnyi balzsamecet (bármilyen ecet)
- 4 evőkanál étkezési keményítő
Valamikor régen azt olvastam, hogy nagyobb és keményebb habot lehet verni a szobahőmérsékletű tojásfehérjékből. Nem tudom, így van-e, de azóta nem csináltam hideg tojásból habot. Most sem.
Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra.
A motoros habverővel elkezdtem felverni a tojásfehérjéket. Még nem volt teljesen kemény a hab, amikor hozzáadtam a cukrot, kb. 5-6 adagban. Addig tartottam bekapcsolva a gépet, amíg a hab fényes, kemény lett, megállt a habverőn. Ekkor hozzáöntöttem a balzsamecetet, elkevertem benne.
Ezt követően egy szitán keresztül kb. 6 adagban óvatosan belekevertem a keményítőt egy kézi habverővel, mindig akkor szórtam bele a következő adagot, amikor az előző már tökéletesen elkeveredett.
Még mindenek előtt elővettem egy akkora átmérőjű tálat, amilyen nagyra akartam a tortát csinálni, és körberajzoltam egy ceruzával jó vastagon, hogy látszódjon a a túloldalán.
Belefektettem a papírt egy tepsibe, és a körvonal mentén elkezdtem rárakni egy kanállal a habot. Amikor kész lettem, a szélére még egy körben tettem, így a közepén lett egy jó nagy kráter. Betettem a sütőbe, levettem a hőmérsékletet 150 fokra, és 60 percre állítottam az órát.
Kb. félóra múlva már nagyon lehetett érezni a szagát a "habcsóknak", ezért lejjebb vettem 110 fokra, és úgy maradt benn a maradék időre. Valahol azt olvastam, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, és én most így tettem, de szerintem legközelebb kiveszem rögtön, mert egy picit jobban kizáradt, mint ahogyan terveztem.
Miután kihűlt, beletettem a közepébe a citromkrémet, ráhalmoztam kb. 6-8 dl-ni tejszínhabot és kiraktam eperrel.
Viola nagyon örült neki, épp ilyet szeretett volna.
A belsejét nem tudom megmutatni, mert az utolsó szeletet akartam lefényképezni, és leejtettem a tányért a padlóra. Nagyon sajnáltam, mert ritkán érzem úgy, hogy tökéletesre sikeredett valami, és ezúttal úgy éreztem. Szép volt az alja, rajta a habszerű közepe, rajta a krém, a hab, a gyümölcs, nagyon szép rétegekben.
Na, majd legközelebb. :)
2 megjegyzés:
Nagyon mutatós lett!
Ezzel kivételesen én is nagyon elégedett voltam. Az íze meg leírhatatlan. :)
Megjegyzés küldése