Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel -
A mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!"
Megcsaltam a húsvétvasárnapot. Minden évben akkor van nálunk a sok friss petrezselymes karalábéfőzelék napja, mivel számomra ez "a" tavaszi étel. Most, a heti bevásárláskor 29(!) Ft volt az áruházban a karalábé darabja, így a mai ebéd természetesen abból készült. Húsvétra majd kitalálok valami mást, ami a tavaszt képviseli.
Ez itt a vegán változat, ha kimarad belőle a bulgur (pl. rizs, vagy/és hajdina kerül a helyére), gluténmentes is lesz.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 2 db zsenge karalábé
- 1 kávéskanál olívaolaj a kenéshez
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 pici vöröshagyma nagyon finomra vágva
- 3 db közepes nagyságú csiperke
- 1 dl-nyi szezámmag, lenmag, hántolatlan bulgur vegyesen
- 1 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- 2 adag párolt rizs (ezúttal barna és hántolt vegyesen)
- pár levél medvehagyma
- 1 csomag petrezselyem
- 2 dl-nyi növényi tejszín
- kb. 2 kávéskanál étkezési keményítő
- só
A karalábékat kivájtam, a forgácsokat egy olajjal kissé kikent sütőedény aljába szórtam.
A vöröshagymát kicsi sóval az olajon pároltam, rátettem a felcikkezett gombát, és megpirítottam. Ráöntöttem a magokat, beletettem a zúzott fokhagymát, megborsoztam, megsóztam és alaposan átforrósítottam. Felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel és fedő nélkül addig hagytam a tűzön, időnként átkevergetve, amíg a víz elfogyott alóla, és egy kicsit meg is pirult. Természetesen a pirítási fázisban már folyamatosan kevergettem.
A vöröshagymát kicsi sóval az olajon pároltam, rátettem a felcikkezett gombát, és megpirítottam. Ráöntöttem a magokat, beletettem a zúzott fokhagymát, megborsoztam, megsóztam és alaposan átforrósítottam. Felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel és fedő nélkül addig hagytam a tűzön, időnként átkevergetve, amíg a víz elfogyott alóla, és egy kicsit meg is pirult. Természetesen a pirítási fázisban már folyamatosan kevergettem.
Ezt a pirult keveréket betöltöttem a karalábékba és mindezt rápakoltam a sütőedény alján lévő forgácsokra, felöntöttem annyi vízzel, ami kb. 2/3-ig ért a karalábéknak. Befedtem és 200 fokon addig sütöttem, amíg a karalábék puhák lettek. (Ez. kb. félóra időt vett igénybe.) Ekkor a két karalábét kiemeltem egy tányérra, a sütőedényből átöntöttem a a forgácsokat egy serpenyőbe és a tűzhelyre tettem.
Közben a növényi tejszínt és a keményítőt simára kevertem. Mivel sütőből kivéve alig maradt leve az ételnek, a hőkiegyenlítéshez való forró folyadék a vízforraló kannából beleöntött forróvíz lett, azzal is elkevertem, beleöntöttem a serpenyőbe és összeforraltam. Rottyant egyet-kettőt és már kész is volt. Ekkor szórtam bele összevagdalt petrezselyemzöldet és medvehagymát, elkevertem, beletettem a karalábékat majd gyönyörködtem a tavasziasságában és az illatában.
A töltelékből kimaradt egy kicsi, azt elkevertem párolt rizzsel, ez lett a köret.
Az egyik adag elfogyott ebédre, a lefényképezett pedig beköltözött egy dobozba, és hétfőn teljesül be a sorsa a Viola munkahelyén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése