Translate

2014. március 1., szombat

Nagyon egyszerű krémleves krumpliból

Azt olvastam -a már emlegett Horváth Boldizsárné: Húsz ország konyhája című könyvében-, hogy a ghánai háziasszony egyik legkedvesebb fűszere a csípős paprika. Por alakban, vagy szárítva, a csutkával együtt összetörve használja. A második helyre  a paradicsompürét teszi a könyv írója.
Ez a leves, amit ma főztem, mindkettőt tartalmazza, hihetetlenül finom és nagyon gyorsan elkészül.

Kicsit változtattam rajta, mert az eredeti receptben nincs friss paradicsom, én meg tettem bele. Valahogy odakívánkozott. Ghánában tejjel készül, én joghurttal főztem, szerintem karakteresebbé teszi. Ja, és egy kis kurkuma is került bele pluszban.

Hozzávalók (hét adag lett belőle):
  • 70 dkg apróra vágott krumpli
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 db nem túl nagy vöröshagyma
  • 1-1,5 dl-nyi sűrített paradicsom
  • 2 kávéskanál curry (én madrasz curryt használtam, hogy még csípősebb legyen)
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál csípős fűszerpaprika
  • 1 db összetört szárított csípőspaprika
  • 2 dl-nyi joghurt
  • petrezselyem
Az olívaolajon sóval pároltam a hagymát, rátettem a fűszereket, mikor már intenzív illata lett, belekevertem a krumplit. Alaposan átforrósítottam, majd beletettem a paradicsompürét és a felkockázott (meghámozott) paradicsomot. Felöntöttem vízzel, és puhára főztem.
Egy krumplinyomóval, csak úgy tessék-lássék módon összetörtem. Kivettem belőle egy kicsit, összakevertem a joghurttal és visszazuttyantottam. Alaposan összeforraltam, a végén pedig jó sok petrezselyemzöldet szórtam bele.

Kb. 20 perc az egész, és egy nagyon gazdag ízvilágú, hihetelenül finom krémleves kerekedik belőle.

Persze, ez a kép is éjszaka készült, így nem szép.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Finom, fűszeres!

Márti írta...

Tényleg nagyon finom volt Valaki megfőzte tegnap este a blogról, és ő is finomnak találta. :)