Translate

2013. december 14., szombat

Karácsonyig még elkészítheted - Gasztroajándék 1.

A SAD 20-ra nagy örömmel készültem, aztán valahogy mindegyik hétvége másképp alakult, mint ahogy szerettem volna, és csak ma tudtam megcsinálni a narancsos gyömbérlekvárt, amit elterveztem. Ma meg a fényképezéshez nem éppen idilliek a fényviszonyok,  de ez a helyzet az én egyébként sem jó képeimen nem túl sokat ront.

Azt akartam, hogy nagyon gyömbéres legyen, felvállalva az ezzel együtt járó csípősséget is. Az lett. Nagyon gyömbéres, ettől csípős, de nagyon finom. A fazekat már jól kinyalakodtuk, ízlik mindnyájunknak, abban meg csak reménykedem, hogy az ajándékozási áldozatul esőknek is ízlik majd.


Amiből csináltam:
  • 1 kg hámozott narancs kis kockákra vágva
  • 20 dkg friss gyömbér vékony szeletekre vágva, majd egy része felcsíkozva, egy kicsi része pedig szinte pépesre vagdalva
  • 1 db citrom kis kockákra vágva
  • 1 narancs héja nagyon vékony csíkocskákra vágva
  • 30 dkg barnacukor
  • 1 zacskó 2:1-ben  lekvárzselésítő

A narancsokról a képen látható fehér részeket a felkockázás során alaposan leszedtem.
 
A cukor és a zselésítő kivételével mindent beraktam egy fazékba, sűrűre főztem (azért nem írok időt, mert ez a narancs lédússágától függ), majd beleöntöttem a zselésítővel elkevert cukrot és 5 percig főztem együtt.


Üvegekbe szedtem, rázártam a tetejüket, fejre állítva tartottam kb. 10 percig.


Gyorsan lefényképeztem, azután plédek közé tettük. Holnapig ott lesznek.



2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Mártikám, isteni ez a lekvár, imádom! Csak, hogy tudd, a karácsonyi tortámban nagy szerep jut majd ennek a finomságnak, köszönet érte! :)

Márti írta...

Most látom, hogy írtál! Nagyon örülök, hogy ízlik! :)))