Reggel zöld színű halfürdőt készítettem. Egy tálba kevés olívaolajat öntöttem, morzsoltam bele kakukkfüvet, tettem hozzá szurokfüvet és bazsalikomot, aprítottam hozzá friss rozmaringot, majd belekerültek a makrélafilék is (most sem szerettem meg zsigereket és testvázakat eltávolítani a helyükről), amiket alaposan megforgattam az olajos, fűszeres pácban, majd lefóliázva betettem a hűtőszekrénybe.
Kb. 1 liter vizet és tejet (fele-fele) felforraltam, megsóztam, beleöntöttem negyed kilónyi kukoricadarát és puhára főztem. Ekkor borsoztam, került bele egy darab vaj (kb. 5 dkg), és 5 dkg reszelt parmezán. Egy kivajazott tepsibe beleterítettem, az uram egy szilikon ecsettel puha vajat kent a tetejére, és piros színűre grilleztük a sütőben.
Nem csak halfürdő készült a reggeli kávézás után, hanem nagyszemű krumplikat is főztem, héjastól. Meghámoztam, vastagra felkarikáztam, majd a hal sütése előtt vaj és olívaolaj keverékében egy marék felaprított rozmaringgal pirosra sütöttem.
Egy nagy serpenyőben vajat forrósítottam, bőrével lefelé belefektettem a fűszeres olajjal átitatott makrélafiléket és pár perc alatt megsütöttem. Én "biztonsági játékos" vagyok, és hiába láttam, hogy az egyik oldalán sütve sem marad nyers a makréla, egy pillanatra átfordítottam. Ez épp elég volt arra is, hogy a rátapadt fűszerek ropogóssá süljenek és az ízük, illatuk kiteljesedjen.
A tányéron mindezekre mustáros tejfölt is locsoltunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése