A Viola rakottasához csak egy kis darabot vágtam le a tökből. Azóta is nézegettem a kamrában a többit, és nem tudtam elgondolni, mi legyen belőle.
Ma reggel, miután megettem egy savanykás zöldalmát -amit Mónikáék hoztak nekünk-, végre megfogalmazódott bennem. Alma-tök köret, az egyébként is eltervezett fasírthoz, ami persze közben szintén mássá alakult.
Kimentem a kertbe és gyűjtöttem fűszereket. Imádom a rozmaring bokrunkat. Magasabb, mint én, és nagyon illatos. Nem tudok úgy elmenni mellette, hogy ne simítsam meg, és ne szagoljam meg a kezemet. Télen is gyönyörű a hó alatt, tavasszal meg a kicsi lilás virágait szeretem nézegetni.
Pirítottam kenyeret. Jobban szeretek szikkadt morzsát tenni fasírtba, mint áztatottat, nem tudom miért.
Azután összegyújtöttem a hozzávalókat, aztán elkezdtem csinálni.
Hozzávalók (a fasírt kb. 8 adag, a többi 4-5):
- 1 kg darált pulykacomb
- 4 szelet pirított kenyér
- 3 tojás
- 5 cikk fokhagyma
- 2 evőkanálnyi kacsazsír
- só
- bors
- zsálya
- rozmaring
- egy kisebb sütőtök
- 8-10 nem túl nagy alma, egy része savanykás
- 5-6 dkg-nyi császárszalonna
- 1 kávéskanál méz
- 1 apróra vagdalt, kimagozott csípőspaprika
- 1 evőkanálnyi olívaolaj
Ezután késsel összevagdaltam a rozmaringot és a zsályát, és elfeleztem.
Az egyik felét beleraktam egy tálba a pépesített fokhagymával, a hússal, az almás-kenyeres péppel, a tojásokkal, szórtam rá sót, őröltem rá borsot.
Miután alaposan alaposan összekevertem, vizes kézzel rudat formáltam belőle egy kacsazsírral kiken tepsiben, a tetejét megszórtam zsemlemorzsával, csurgattam rá is a zsírból, majd atepsi üresen maradt részeit kiraktam almagerezdekkel.
180 fokos hőlégkeverésbe tettem.
Ezután a tököt kockákra, a maradék almát gerezdekre vágtam, elkevertem az
összevagdalt zöldfűszer másik felével, az apróra vagdalt
császárszalonnával, nagyon kevés olívaolajjal és őrölt színes borssal.
Nem sóztam meg a szalonna sóssága miatt.
Ilyen lett a végén:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése