Translate

2013. október 6., vasárnap

Babgulyás

Gyorsan intéztem.

Egyik gyorsfőzőben bab (áztatás nélkül), és füstölt csülök, teatojásban babérlevél, bors, víz, só.
Másik gyorsfőzőben sertéspörkölt.

Ha a bab és csülök puha, a pörkölt majdnem kész (mindez talán 20 perc, plusz az az idő, amíg könnyen felnyitható a fedél), a csülköt kiveszem, a pörköltet beleöntöm a babba, beleszórok felkarikázott petrezselyemgyökeret és sárgarépát. Felöntöm annyi vízzel, amennyi szükséges

Amíg felfő, felkockázom a csülköt, azt is beleszórom.

Amikorra  a zöldség puha lesz, akkorra az ízek is összefőnek.

Így néz ki:



A sertéspörkölt:

  • 2 fej hagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanálnyi köménymag
  • 1 evőkanálnyi zsír (pörköltügyekben vétek az olajhasználat)
  • 1 kávéskanálnyi őrölt bors
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 0,5 kg sovány sertéshús
A zsíron sóval párolom a hagymát, közben a deszkára tett köményre rakott fokhagymákra rácsapok a késpengével. Így a kömény "ott ragad", bátran összavagdalható a fokhagymával együtt, szinte pépesre.
Hozzáadom a hagymához, őrölök rá borsot. Ekkorra épp megfelelő a hagymák állapota a paprikázáshoz. A rászórt paprikával kevergetem,  hozzáadom a húst, alaposan átpirítom, majd ráteszem az apróra vagdalt parikát és paradicsomot.  Mindaddig kevergetem, amíg annyi levet ereszt, hogy lezárható legyen a gyorsfőző. Miután sípol, még kb. 15 percig főzöm (ha pörkölt lesz belőle, akkor még kb. 6-7 perc, amíg tejesen puha lesz), és akkor öntöm a babhoz.

Az elkövetkező hétre készült, de már megfogyatkozott.

Nincsenek megjegyzések: