Translate

2013. október 25., péntek

A mi almás lepényünk

Nem szeretek olyan sütiket készíteni, aminek nyújtani kell a tésztáját, így ritkán van nálunk almás lepény illat, pedig szeretjük.

Legelőször a tölteléket készítem elő:
1,5 kg meghámozott almát lereszelek, rászórok 2-3 evőkanál cukrot, 1 lapos evőkanálnyi fahéjat, ráreszelem egy citrom héját és állni hagyom, amíg a tészta elkészül.

A tésztához 40 dkg vajat elmorzsolok 75 dkg liszttel (én gépben morzsásítom, úgy pár másodperc csupán, de persze kézzel is tökéletes), kiborítom a gyúrólapra, a közepébe kürtőt csinálok, beleteszek 3 tojássárgáját, 1,5 evőkanál cukrot, 4-5 evőkanál tejfölt, és összegyúrom. Akkor jó, ha már nem ragad a kezünkre.
Kettéveszem a tésztát, meglisztezem a gyúrólapot, és körberajzolom rajta a nagy tepsit. Addig nyújtom a tésztát, amíg akkorává válik, mint a rajz.
Beleigazítom a sütőpapírral bélelt tepsibe. Megszórom őrölt zabpehellyel (persze, zsemlemorzsa is jó).
Az almát alaposan kinyomkodom (így a kevés cukor nagyobb része is belevész a lébe, amit egyébként a fiúk szívesen és nagyon gyorsan megisznak) és szétterítem a tésztán.
Befedem a másik kinyújtott lappal, majd megkenem a felvert tojásfehérjével.
Villával alaposan megszurkálom és hőlégkeverésben 180 fokon kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöm.
Kb. 20 perc alatt meghűl annyira, hogy szeletelhető legyen. Melegen finom ropogós, később puha, omlós.





Nincsenek megjegyzések: