Ezúttal Bulgáriában járt a konyhapult.
Ismét Halász Zoltán, és most gjuvecs. Persze, azonnal "magyarizáltam" és a képünkre formáltam. Ez egyfajta rakott lecsó, többféle alapanyaggal, mint az általunk megszokott.
Ismét Halász Zoltán, és most gjuvecs. Persze, azonnal "magyarizáltam" és a képünkre formáltam. Ez egyfajta rakott lecsó, többféle alapanyaggal, mint az általunk megszokott.
- 0,5 kg zöldbab
- 0.5 kg krumpli
- 0,5 kg hagyma
- 0,5 kg zöldpaprika
- 2 nem túl kicsi padlizsán
- 0,5 kg paradicsom
- 1 kg bárány
- kb. 1,5 dl olívaolaj
- só
- egy nagy csokor petrezselyemlevél apróra vágva
- őrölt bors
- fűszerpaprika
- 5 tojás
- 8-10 dl natúr joghurt
Amit legelőször gondoltam, hogy bárány
helyett pulykacomb lesz az étel hús része, hamar megdőlt. Annyira olcsó
volt a bárány és annyira drága a pulyka, hogy a mindössze 200 Ft-nyi
különbség a bárány javára döntött.
A recept szerint a zöldségeket egyben megpároljuk. Én másképp csináltam. Elgondolásom szerint a nagymennyiségű zöldség, amit nekem használnom kellett, mintegy főtt zöldséglekvár lett volna jelen az ételben a végén, én pedig roppanós, rusztikus egyveleget szerettem volna.
Legelőször a padlizsánokat kettévágtam, felszeleteltem, megsóztam és félre tettem.
A feldarabolt bárányhúst gyorsfőzőben, olívaolajon pároltam, sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítve, kb. 20 percig, természetesen először a forró olajban hirtelen átsütöttem a darabokat, mindaddig, amíg fehér kéreg képződött rajta.
Egy tapadásgátlóval bevont edényben párolni kezdtem a fagyasztott zöldbabot és a krumplit, kicsi sót tettem rá.
A paradicsomokat forróvíz segítségével lebőröztem, majd felszeleteltem.
A paprikát, hagymát felszeleteltem.
A wokot megforrósítottam, tettem bele olajat, rátettem a hagymát, paprikát, alaposan átsütöttem. Só nélkül, hogy ne engedjen levet.
Amikor már majdnem kész volt, rátettem a paradicsomszeleteket is, és tovább kavargattam, nagy lángon.
A padlizsánból kinyomkodtam a sós levet, a kiürült wokot újra forrósítottam, és a padlizsánokat is átsütöttem benne.
Amikor minden megpárolódott, összekevertem egy nagy tálban sóval, és a petrezselyemzölddel, majd áttettem egy üvegtepsibe. (Nem is tudom, miért nem cserépedénybe, hiszen az étel neve is arra utal.)
Szétterítettem rajta a húst, és betettem a sütőbe, 200 fokra, hőlégkeverésbe.
A tojásokat kézi habverővel felvertem, hozzákevertem a joghurtot és megsóztam. Ráöntöttem az átforrósodott étel tetejére. Még kb. 20 perc volt, amíg szépen megpirult.
Hagymás-fokhagymás-tejfölös uborkasalátával ettük.
Kissé komplikáltnak tűnik, de ha jól szervezve csináljuk, félóránál nics több a tiszta munkaidőigénye.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése