Translate

2013. május 11., szombat

Zöldborsó golóbisok barnarizzsel

Viola rákapott a főzés ízére egy évvel ezelőtt. Jó látni, hogy a gyerekem, aki úgy kb. 24 éves koráig még egy szendvics készítéséhez sem érzett motivációt, most kreatívan és nagyon jóízűeket főz.
Erre a receptre a Bálinttól karácsonyra kapott  Keleties ízek című szakácskönyvében lelt rá.
Mivel Bálint és barátnője, Kati is jóízűen ettek belőle, tervezgette egy ideje, hogy újra készít. 
Ennek ma jött el az ideje, mivel máj és gomba volt a húsos szekció ebédje, és ők ketten ezeket nem szívesen eszik.
Az eredeti recepthez képest ma egy kicsit alakítottunk rajta. Fehér liszt helyett zabpelyhet őröltünk hozzá, nyers hagyma helyett párolt hagymát kevertünk bele, és sajnos kifelejtettük a petrezselymet.
Bálint szerint a nyers hagymával készült volt a finomabb, Kati és Viola szerint egyformán finom a múltkori és a mai. Lőrinc nem kóstolta meg sem akkor, sem most. :)
Azt gondoltam ki, hogy legközelebb morzsa helyett magkeverékben hempergetjük meg.

Sajtos zölborsó gombóc

Hozzávalók:
  • 60 dkg zöldborsó
  • 2 nagyobb vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 bögre őrölt zabpehely
  • 15 dkg félkemyény sajt, nagy lyukú reszelőn reszelve
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • zsemlemorzsa
  • olaj
A hagymát finomra aprítjuk és kevés olajon megpároljuk. Közben  vizet forralunk, megsózzuk, és beleöntjük a zöldborsót. Amikor megpuhult, leszűrjük. Aprítóhéppel összezúzzuk (persze, egy egyszerű krumplinyomó is megteszi), de csak épp, amolyan rusztikusra.
Egy keverőtálba beletesszük az összes hozzávalót és összegyúrjuk. Vizes kézzel golyókat formálunk (a múltkor Viola lepénykéket készített), beleforgatjuk morzsába, és forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük.
Zöldséges barnarizst ettünk hozzá. Volt még mellé tölgyfa salátából, római salátából, paradicsomból és újhagymából saláta, amire nem tettünk semmilyen öntetet. Azért, mert friss,  zsenge kakukkfüvet és bazsalikomot hoztunk a kertből ezeket nagyon finomra aprítottam és  rászórtuk.Rendkívül finom lett.


Ez a kép azért lyen szép, mert Kati csinálta. 

Nincsenek megjegyzések: