... azon gondolkodtam, mit kellene csinálnunk az eltervezett szörpön és zselén kívül.
Előző nap, vásárlás közben találtunk az áruházban rebarbarát. Régebben volt két nagy bokor is a kertben, de már elég régen kipusztultak, azóta nem nagyon ettünk.
Az utolsó rebarbarás évben "fejlesztettem ki" a karamellás rebarbaralekvárt. Igazából már untam a feldolgozását, és egy adagot rádobtan karamellára (hasonlóan fűszereztem mint egyébként a krémlevest szoktam), majd áttöltöttem egy üvegedénybe, és vagy egy fél évig kanalazgattuk a hűtőből.
Azt fundáltam ki, bodzás tejberizs lesz karamellás rebarbara öntettel és eperrel.
Hozzávalók:
A rebarbaralekvárhoz:
- 10 dkg cukor
- 15 dkg cukor
- 65 dkg rebarbara
- fél citrom
- 15 szem szegfűszeg
- 1 mokkáskanál kínai ötfűszer (jó egy darabka fahéj is, vagy egy pici mézeskalács fűszerkeverék)
A tejberizshez:
- 25 bodzavirág
- 3 liter tej
- 60-70 dkg kerekszemű rizs (nem mértem, csak kiöntöttem a zacskóból)
- fél rúd vanília
- fél citrom
- egy citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vaj
- 15 dkg cukor
Amikor elmentek a barátaink, elkezdtem csinálni hozzá a tejet. A virágoknak leszedtem a vastagabb kocsányait, majd beleraktam egy üvegbe (mármint a virágokat) és felöntöttem tejjel. Betettem a hűtőbe, és elmentem zuhanyozni, majd lefeküdtem.
Ma az uram leszűrte a virágokat, jól kinyomkodta belőlük a tejet a kezével is.
Egy fazékba beletettem a rizst, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi, és odatettem főni. Amikor elfőtte a vizet, akkor hozzáadtam a tej harmadát, fél rúd hosszában kettéhasított vaníliát és a fél citromot felkarikázva.
Gyakran kevergetve lassan főztem. Amikor beszívta a tejet, mindig újra felöntöttem, mindaddig, amíg a megfelelő tejberizs állagot elérte a fazék tartalma. Épp elég lett hozzá a bodzás tej.
Amikor kész lett, beletettem a cukrot (Igazából ennek a mennyisége ízlés dolga, fontos, hogy az édes ne nyomja el a bodzaízt.), belereszeltem a citromhéjat és belekevertem a vajat, majd alaposan kihűtöttem.
A lekvár:
Egy vastag aljú lábasba beletettem 10 dkg cukrot úgy, hogy a lábas alján szépen elterüljön. Tűzre tettem és hagytam kavargatás nélkül karamellizálódni. Amíg erre vártam, addig felszeleteltem a citromot. A végébe beleszurkáltam a szegfűszegeket.
Egy vastag aljú lábasba beletettem 10 dkg cukrot úgy, hogy a lábas alján szépen elterüljön. Tűzre tettem és hagytam kavargatás nélkül karamellizálódni. Amíg erre vártam, addig felszeleteltem a citromot. A végébe beleszurkáltam a szegfűszegeket.
Az előzőleg lehámozott és kb. 3 mm-es szeletekre vágott rebarbarát belezuttyantottam, hozzátettem a citromot, felöntöttem kb. 0.5 dl vízzel, majd rászórtam a másik adag cukrot. Gyakori kevergetés mellett lekvár sűrűségűre főztem, majd kihűtöttem.
Az epret megmostam, elfeleztem. Kibéleltem vele a kistálkák alját, tettem rá tejberizst, arra rebarbara lekvárt, majd negyedelt epreket halmoztam a tetejére.
Aztán bosszankodtam egy csomót, mert este lett és nagyon nehezen sikerült elfogadható képet csinálni róla.
Az itthon lévő pasik szerint nagyon finom. Szerintem is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése