Translate

2013. május 25., szombat

Krumplistészta ez, csak kicsit másmilyen

Római köménnyel és curryval készül.

A történet az, hogy az én Violám nem szereti a klasszikus krumplistésztát. Szereti viszont a csicseriborsó curryt, amiről én egyszercsak megállapítottam, hogy ha nem lenne benne csicseriborsó, és piros lenne, épp paprikáskrumplinak hívnák. (Majd, ha legközelebb főzünk, beírom ide.) Kipróbáltuk, finom-e így krumplistészta és megállapítottuk, hogy nagyon is.
Azóta hol így, hol úgy készül.
Ma éppen így.

Hozzávalók:
  • 8 szem krumpli
  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 2 evőkanál curry por
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 evőkanálnyi római kömény
  • kevés csípős paprika
  • őrölt bors
  • olaj
  • só 
  • 70 dkg-nyi nagykocka tészta (tojás nélküli, durum)
Szeretem, ha ez az étel rusztikus, látszik rajta, mik vannak benne. A magyaros ízvilágúhoz úgy párolom a hagymát, hogy szétessen, ebben az esetben igyekszem, hogy a kockák egyben maradjanak.
A római köményt is csak annyira zúzom szét a mozsárban, hogy az illata jobban érvényesülhessen, mintha egyben maradnának a szemek.

Ez a fűszer -mármint, a római kömény- mostohagyermeke a magyar konyhának. Olyannyira az, hogy a legtöbb indiai, közép-amerikai és egyéb receptben is sajnos  pusztán köménynek fordítják, pedig a két ízvilág teljesen eltérő.
Érdemes kipróbálni. Nem csak változatosabbá tehetjük vele ételeinket, hanem nagyon kellemes íz- és illatélmény megélői lehetünk.

Az elkészítés:

Olajat forrósítok egy lábasban és beleszórom az előzőleg mozsárban csak úgy tessék-lássék módon szétzúzott  római köményt. Megkavargatom, és amikor már intenzív illatú, ráteszem a hagymát és egy kicsit megsózom. Csak épp annyira, hogy a só által kivont víz ne engedje megbarnulni a hagymát, de ne is csupán csak párolódjon.
Amikor a hagyma üvegessé vált, rászórom a curryt és a kurkumát, tekerek rá borsot, szórok bele apróra vagdalt szárított csípőspaprikát és egy nagyon kevés, szinte csak késhegynyi fűszerpaprikát.
Alaposan átkavarom, megsózom, és belezuttyantom a közben megfőtt krumplit, párszor megkavarom, majd egy kruplinyomóval pépesítem.
Ekkor beleöntöm a megfőtt tésztát és alaposan elkeverem.

Tegnap még úgy gondoltam, hogy az eklektika kiteljesítése miatt az idei első kovászos uborkánkkal esszük. Aztán másképp alakult. Ma reggel nagyon helyes kis szabadföldi salátákra leltünk a kedvenc zöldségesünknél. Miután az összes benne lakó cseresznyevirágot kimostam  a levelek közül, összetéptem, majd sok más színes zöldség társaságában belehalmoztam egy tálba, leöntöttem olívaolaj, citromlé és őrölt bors keverékével.

Így mutat a krumplistészta "indiaiul":



Ilyen lett a saláta:







2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Jó lett a fűszerezése!

Márti írta...

Örülök, hogy tetszik! :)