Hozzávalók:
A leveshez:
- 2 nagyobb, zsenge karalábé
- 2 kisebb sárgarépa
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 dl tejföl
- apróra vagdalt petrezselyemzöld
- 25 dkg darált pulykacomb
- 2 evőkanál rizs
- pici chili por
- őrölt bors
- só
- 2 cikk fokhagyma
- kevés liszt (el is maradhat)
- 1 tojás
- fél evőkanálnyi vaj
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- só
Először a húsgombócokat készítem el. Egy keverőtálba beleteszem a húst,a rizst, megsózom, tekerek rá borsot, nyomok bele fokhagymát, szórok rá nagyon kevés chili port, majd alaposan összekeverem. Diónyi gombócokat készítek belőle, beleforgatom lisztbe. (Ez utóbbi nem fontos, a lisztbe forgatás nélkül is egyben maradnak a gombócok, de valamiért így szoktam.) A gombócokat egy tányérra felsorakoztatom és ott várakoznak a levessel való egyesülésre.
A meghámozott karalábét almareszelőn lereszelem. Egy evőkanál vajon kicsit párolom, felöntöm vízzel (kb. 3 liter), megsózom, beleszórom a feldarabolt répát, és amikor felforr, beleteszem a gombócokat. Lassú forralással főzöm mindaddig, amíg a rizs puhává válik.
Ekkor teszek bele habarást keményítő és tejföl keverékéből, és amint felforr, beleszaggatom a galuskát. Ez utóbbi úgy készül, hogy a hozzávalókat egyszerűen elkeverem egy villával, majd egy kávéskanál segítségével belepotyogtatom a levesbe.
Amikor elzárom alatta a tüzet, akkor szórom bele az apróra vagdalt petrezselyemlevelet, és még belekeverem a másik evőkanál vajat, ami segít az ízek kiteljesedésében.
Ezt az ételt nem fűszerezem túlságosan. Szerintem épp elég a gombócokból kifővő fűszermennyiség és a petrezselyemzöld, hogy a zsenge karalábé íze érvényesülhessen.
Szívem szerint kevés zöldborsót is szórok bele időnként. Tényleg csak a színesség miatt, nem úgy, hogy az domináljon benne. Azonban ezt mostanában gyakran elhagyom, mert az én uram azt mondta egyszer, hogy mindenbe teszek borsót, lassan a madártejbe is. :)
Ezt az ételt nem fűszerezem túlságosan. Szerintem épp elég a gombócokból kifővő fűszermennyiség és a petrezselyemzöld, hogy a zsenge karalábé íze érvényesülhessen.
Szívem szerint kevés zöldborsót is szórok bele időnként. Tényleg csak a színesség miatt, nem úgy, hogy az domináljon benne. Azonban ezt mostanában gyakran elhagyom, mert az én uram azt mondta egyszer, hogy mindenbe teszek borsót, lassan a madártejbe is. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése