Translate

2012. augusztus 20., hétfő

Kenyereink

Mivel a mai nap talán még mindig az új kenyér ünnepe is, megmutatom, az uram milyen kenyereket süt.

A recept:

Kovászt készít
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 dl víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 evőkanál liszt 
  • 4-5 dkg élesztő 
keverékéből.

Amíg az élesztős keverék felfut, egy tálba beleönt
  • 1 kg lisztet (fehérliszt, és  rozsliszt, vagy tönkölybúzaliszt keveréke, ízlés szerinti arányban, "általános" kenyérként 80-20 dkg a mennyiség), 
ráönti a kovászt, majd hozzáad még
  • 1,5 evőkanálnyi sót.
  • 2,5 dl langyos vizet  
  • 4 evőkanál étolajat, 
és alaposan meggyúrja. Azt mondja, ezt dagasztásnak nem nagyon lehet nevezni, mert teljesen más jelleg, mint a kelttészták. Ez inkább  olyan gyúrásféle, aminek a végén egy gumilabdaszerű tésztagömböt kap. Ez kb. 10 percnyi időt vesz igénybe. Persze, neki pasikeze van, nekem biztos hosszabb időbe tellene.
Amikor kész a dagasztás, kiemeli a gömböt a tálból, aminek az aljába lisztet szór, visszateszi a tésztát, és a tetejét is belisztezi. Letakarja (Ez egy nagy kelesztőtál, és a tetejét zárja rá.), majd egy félórát keleszti.

A nagy gáztepsire sütőpapírt  tesz, ráborítja a tésztát és ott a tepsin kettévágja, majd két ovális cipót formáz, és mindkettőt három helyen bevágja.
Hideg sütőbe teszi, hőlégkeverésben 200 fokon süti 40 percig. Akkor megnézi, mert előfordul, hogy összeér a két cipó, és akkor külön kell választani. Ezután még 15 percig sül.

Régebben tettünk a sütő aljába vizet, de leszoktunk róla, mert anélkül is teljesen jó, ropogós, vastag héjú kenyeret kapunk.
Gyakran sütünk magos kenyereket, ahhoz kevés tengerisóval megpirítom a magvakat, többnyire napraforgó-, tök-, szezám- és lenmag keverékét.

Van, amikor egy nagy kerek cipó készül, ez ilyen.


Ezek nem túl szépen bevagdalt kenyerek,  de azért megmutatom.


Ezek szép magvas kenyerek. 
 



2 megjegyzés:

Tolvajné írta...

Mártikám ez a kenyér mesés.

Márti írta...

Majd egyszercsak jól megkóstolod! :)