A recept:
Kovászt készít
- 1,5 dl langyos tej
- 1 dl víz
- 1 kávéskanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- 4-5 dkg élesztő
Amíg az élesztős keverék felfut, egy tálba beleönt
- 1 kg lisztet (fehérliszt, és rozsliszt, vagy tönkölybúzaliszt keveréke, ízlés szerinti arányban, "általános" kenyérként 80-20 dkg a mennyiség),
- 1,5 evőkanálnyi sót.
- 2,5 dl langyos vizet
- 4 evőkanál étolajat,
Amikor kész a dagasztás, kiemeli a gömböt a tálból, aminek az aljába lisztet szór, visszateszi a tésztát, és a tetejét is belisztezi. Letakarja (Ez egy nagy kelesztőtál, és a tetejét zárja rá.), majd egy félórát keleszti.
A nagy gáztepsire sütőpapírt tesz, ráborítja a tésztát és ott a tepsin kettévágja, majd két ovális cipót formáz, és mindkettőt három helyen bevágja.
Hideg sütőbe teszi, hőlégkeverésben 200 fokon süti 40 percig. Akkor megnézi, mert előfordul, hogy összeér a két cipó, és akkor külön kell választani. Ezután még 15 percig sül.
Régebben tettünk a sütő aljába vizet, de leszoktunk róla, mert anélkül is teljesen jó, ropogós, vastag héjú kenyeret kapunk.
Gyakran sütünk magos kenyereket, ahhoz kevés tengerisóval megpirítom a magvakat, többnyire napraforgó-, tök-, szezám- és lenmag keverékét.
Van, amikor egy nagy kerek cipó készül, ez ilyen.
Ezek nem túl szépen bevagdalt kenyerek, de azért megmutatom.
Ezek szép magvas kenyerek.
2 megjegyzés:
Mártikám ez a kenyér mesés.
Majd egyszercsak jól megkóstolod! :)
Megjegyzés küldése