Akkor még azt sem tudtam, hogy létezik vegánság, hogy van fehérjekomplettálás, csak azt tudtam, hogy nagyon finom és nagyon szeretem. Nyilván, nagymama sem ismerte ezeket a fogalmakat, azt sem tudta, mennyire egészséges, amit eszünk, neki az ivódott bele a tudatába évtizedeken keresztül, hogy a sok éhes szájat jól kell lakatni, lehetőleg úgy, hogy ne is kerüljön pénzbe (minden nyáron rengeteg bab termett a kertben és a krumpliföldön egyaránt). Nem tudta, hogy éppen fehérjét komplettál, amikor lisztet szór a főtt babba és azzal összefőzi, közben megtöri, majd azután még kenyeret is eszünk hozzá. Azt tudta, nem lehet minden nap húst enni és nem is kell.
Felnőtt koromra is megmaradt a "törvebab" szeretete. Igaz, ezt az újabb kori törvebabot babkrémnek, vagy babpástétomnak hívom, nem kerül bele külön liszt, és teszek bele különböző ízesítőket is. A ma reggeli krém is széles ízvilágú lett, és nagyon finom. Nem krumplitörőtől pürésedett a bab, hanem aprítógéptől, kenyérpirítóban készült hozzá a pirítós és nem a sparhelt tetején, de amíg csináltam, ott volt előttem az én mindig dohogós nagymamám a fekete ruhájában, ahogy főz.
Hozzávalók (6-8 adag):
- 2 kisfej, nagyon apróra vágott vöröshagyma
- 2 cikk zúzott fokhagyma
- 3 evőkanálnyi (olíva)olaj
- só
- 1 doboz lecsepegtetett, összetört vörösbab konzerv (én aprítógépet használtam, de egy krumplitörő is megteszi)
- (frissen) őrölt feketebors
- fél kápia paprika kisebb kockákra vágva (bármilyen paprika jó helyette)
- 4 ág friss oregánó (vagy 1,5 kávéskanálnyi szárított), azaz szurokfű
- 2-3 db friss, vagy 1,5-2 dl-nyi konzerv, aprított paradicsom
- 1-2 kávéskanálnyi balzsamecet (vagy borecet), de elhagyható ha nincs, vagy ha nem szereted
A képek nem túl szépek - hiszen a krém felülete a bab magas keményítőtartalma miatt hamar megszárad -, de az étel finomságát ez nem csökkenti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése