(Mielőtt az öröm képeit mutatom, el kell mondanom a bosszúságunkat is. Megálmodtam a színvilágot, amihez a legnagyobb örömömre sikerült megtalálni a
Három évvel ezelőtt ez volt az Anti születésnapi tortája.
Nagyon finom ez a gesztenyés-csokis mascarpone krém, ezért anyósomnak is ezt akartam megcsinálni. Mivel a tágabb családban ketten is allergiásak a dióra, ezért "normál', fehérlisztes tésztával készítettem, amihez narancshéjat és narancslevet tettem, hogy az összetettebb ízhatás méginkább növelje a nagyszerű ünnep örömét.
Péntek este, amikor kész lett. A háttérben az uram mézeskalácsokat díszít. |
a tésztához:
- 6 db tojás szétválasztva
- 30 dkg kristálycukor
- 1, 5 db bionarancs lereszelt héja és kifacsart leve
- 6 evőkanál forró víz
- 18 g sütőpor
- 25 dkg liszt
- 5 dkg holland kakaópor
- 75 dkg mascarpone
- 75 dkg gesztenyemassza
- 3 evőkanál kakaó
- 20 dkg 70%-os étcsokoládé
- kb. 4 dl tejszínből készült hab
- rum aroma
- 10-15 dkg gesztenyemassza
- pár evőkanál porcukor
- kb. 5-8 dkg darált keksz
- egy evőkanálnyi vaj
- rum aroma
- a máz: 5 dkg-nyi olvasztott fehércsoki
15 dkg fehércsoki
plusz:
arany színű szórócukor
Először a tortalapot sütöttem meg.
- A sütőt hőlégkeverésre, 160 fokra kapcsoltam.
- A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekevertem.
- A tojásfehérjéket elkezdtem habosítani, hozzáadtam a cukor kb. egyharmadát, és kemény habbá vertem.
- A többi cukorral 5 percig habverőztem a tojássárgákat, aztán hozzátettem a vizet, a narancslevet és a narancshéjat. Kézi habverővel 5-6 részletben beledolgoztam a lisztes keveréket.
- Óvatosan, szintén kézi habverővel, kis adagonként belekevertem a cukros tojáshabot.
- Egy 24 cm átmérőjű tortaformába tettem a masszát (az aljára sütőpapírt fektettem), és 40 perc alatt (tűpróba) megsütöttem a tortalapot.
- Egy villával elkevertem a nedves anyagokat, hozzágyúrtam a kekszmorzsát.
- Két műanyag fólia között kb. 3 mm vastagságúra nyújtottam, kiszúrtam és egy tányérra kirakosgattam, hogy a kekszmorzsa tegye a dolgát, és szilárd szívek keletkezzenek belőlük.
- Amikor pár óra múlva megkeményedtek, megolvasztottam a csokit, kicsit visszahűtöttem és egy ecsettel bekentem a szívek egyik felét. Szórtam rájuk pár szem aranyszínű cukorgyöngyöt, hogy beleragadjanak, és egy sütőpapírra rakosgattam őket, hogy a csoki megszilárduljon.
- A csokoládékat gőz fölött megolvasztottam, és hagytam meghűlni.
- A tejszínt habbá vertem.
- A többi hozzávalót gépi habverővel összekevertem, majd a csokimasszát is hozzáöntöttem, és egyenletesen elkevertem benne.
- A felvert tejszínhabot már egy kézi habverővel kevertem bele.
- Az uram a tortalapot 3 szeletre vágta.
- Megtöltöttem a krémmel, aztán az oldalát és a tetejét is bekentem.
- A megolvasztott és kicsit visszahűtött fehércsokit rácsurgattam, egy spatulával elegyengettem.
- Körben rárakosgattam a szíveket. (Fehér csokipasztillával meg akartam támogatni, hogy "féloldalasan" álljanak, de feleslegesnek bizonyult, mivel a vastag krémbe bele lehetett állítani olyan szögben, ahogyan szerettem volna).
- Megszórtam a tetejét és az oldalát az arany színű szórócukorral.
...ÉS MOST elárulom, amit eddig nem: két tortát csináltam, mert két születésnapot tartottunk. A sógornőm menye, Betti -aki nem mellesleg gyönyörű kismama-, szintén ünnepelt volt, de az ő éveinek a számát még nem tartjuk számon.
A sör persze a Bálinté :D |
ugye, milyen fura, hogy nem vagyok kövér? :D |
"lánykorában" |
apósommal |
egy régi igazolványkép |
még a királdi kertben |
Violáék esküvőjén, a sógornőmmel |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése