Tényleg nem ez lett életem legmutatósabbja - máskor szép formásra csíkozom a kelkáposztát, most meg csak úgy tessék-lássék módon összevágtam -, de a könnyedsége kárpótol a látványtalanságért. Igen, nem tévedés, a "könnyedsége" szót írtam, méghozzá nem véletlenül. Rántás, alig, csak az íze kedvéért van benne. A kb. 5,5 liternyi levesbe 1 evőkanál grahamliszt került. A sűrűsége nem ezen múlott, hanem azon, hogy a benne lévő krumpli és káposzta egy részét elturmixoltam, majd visszaöntöttem. Sokkal intenzívebb ízű és igazán könnyed zöldségleves kerekedik belőle, ha így készül.
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej kelkáposzta felcsíkozva
- 2 db krumpli
- 2 db sárgarépa
- 2 db vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- majoranna
- köménymag
- só
- zsiradék (most kókuszolaj, de persze bármi, amit használni szoktál)
- bors
- fűszerpaprika
- 1 kanálnyi liszt (amilyet használsz)
- virsli
Kb. 15 percnyi fővés után beleteszem a kockákra vágott krumplit és a felkarikázott répát, és újabb 15 perc lassú forralás következik.
Amikor megpuhultak a zöldségek, kiveszek belőle annyi káposztát és répát, hogy a fazékban maradt rész már csak leves állagú legyen
Az apró kockákra vágott hagymát köménymaggal és a liszttel világosra pirítom, őrölök bele borsot, belenyomom a megmaradt fokhagymát, alaposan elkeverem, rászórom a fűszerpaprikát. Ekkor leveszem a tűzről, újra alaposan átkeverem és felengedem hideg vízzel. Ebbe beleteszem a kiszedett zöldségeket, elturmixolom, és visszaöntöm a levesbe, amit újra felforralok úgy, hogy szórok bele ismét egy kis majorannát (ez az egyik legfontosabb mozzanat a folyamat során, ha nagyon patetikus akarnék lenni, azt is mondhatnám, ez a legnagyobb titka a jó frankfurti levesnek, de én csak olyan tessék-lássék háziasszony vagyok).
Amíg ez az újraforralás történik, felkarikázom a virsliket.
Éééés, kettéválik a leves élete. Kiszedek belőle annyit, amennyi a vegetáriánusok adagja, a többibe pedig belekerülnek a virslikarikák, amivel picit főzöm, és már kész is.
Nálunk nem mindenki tesz bele tejfölt, én most azzal ettem, és jó sok csípőspaprikával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése