Translate

2016. július 31., vasárnap

Sajtmártás

Ma cukkiniből készült a vegetáriánusok ebédje. Volt zabpelyhes ropogós és joghurtos tésztában sült is (majd ideteszem a linkeket, ha elkészültek a bejegyzések), párolt árpagyönggyel. Nincs mit tagadni, ezek színei külön-külön is nagyon, együttesen meg pláne nagyon unalmasak. Tegnap, amikor tervezgettem, hogyan is legyen ma, megakadt a szemem az áruházban egy darab chilivel ízesített vörös cheddaron.  Nos, ez hozott színt is a finomságba, na, meg egy kis nyári "csalamádé" (ennek a linkje is itt lesz később).


Hozzávalók (kb. 5-6 adag):
  • 10 dkg vaj (nem margarin!)
  • 5 evőkanál liszt
  • szerecsendió reszelék
  • őrölt fehérbors 
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1 pohár fehérbor (kb. 2 dl)
  • 1 bögre tej (kb. 2,5 dl)
  • 3-4 dl zöldséglé (kockából is akár)
  • 20 dkg reszelt sajt (ez vörös cheddarból készült, de azt használj, ami számodra kedves)
A vajon világosra pirítom a lisztet, közékeverem a fűszereket, sózom, felöntöm a hideg folyadékokkal, kiforralom úgy, hogy közben folyamatosan keverem.

Amikor már szép sima állagú, akkor elzárom a tüzet alatta, beleszórom a reszelt sajtot és simára keverem.

Ugyanezt a mártást szoktuk használni pl. zellerszárhoz, mártogatóként. Most a sült cukkinik mellé párolt árpagyöngy is volt.








Nincsenek megjegyzések: