Ma cukkiniből készült a vegetáriánusok ebédje. Volt zabpelyhes ropogós
és joghurtos tésztában sült is (majd ideteszem a linkeket, ha elkészültek a
bejegyzések), párolt árpagyönggyel. Nincs mit tagadni, ezek színei
külön-külön is nagyon, együttesen meg pláne nagyon unalmasak. Tegnap,
amikor tervezgettem, hogyan is legyen ma, megakadt a szemem az áruházban egy darab
chilivel ízesített vörös cheddaron. Nos, ez hozott színt is a
finomságba, na, meg egy kis nyári "csalamádé" (ennek a linkje is itt lesz később).
Hozzávalók (kb. 5-6 adag):
- 10 dkg vaj (nem margarin!)
- 5 evőkanál liszt
- szerecsendió reszelék
- őrölt fehérbors
- fél gerezd fokhagyma
- 1 pohár fehérbor (kb. 2 dl)
- 1 bögre tej (kb. 2,5 dl)
- 3-4 dl zöldséglé (kockából is akár)
- só
- 20 dkg reszelt sajt (ez vörös cheddarból készült, de azt használj, ami számodra kedves)
A vajon világosra pirítom a lisztet, közékeverem a fűszereket, sózom, felöntöm a hideg folyadékokkal, kiforralom úgy, hogy közben folyamatosan keverem.
Amikor már szép sima állagú, akkor elzárom a tüzet alatta, beleszórom a reszelt sajtot és simára keverem.
Ugyanezt a mártást szoktuk használni pl. zellerszárhoz, mártogatóként. Most a sült cukkinik mellé párolt árpagyöngy is volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése