Translate

2015. június 6., szombat

Nálunk ma is lusták ebédje volt

Tényleg. Felszeleteltem, megsóztam, megszórtam fűszerekkel a zöldségeket, aztán belepakoltam egy sütőedénybe úgy, hogy sajtot is tettem közéjük. Amíg a rizs elkészült, addig a sajtos zöldség megsült és már ehettünk is.


A makrélától, a citromlétől és a barnarizstől kéretik nem megijedni, mert "normál" párolt rizzsel ugyanilyen finom.

Hozzávalók (kb. 6 adag):

a sülthöz
  • 2 kisebb cukkini
  • 6 szem közepes nagyságú, nem túl lédús paradicsom (én szilvaparadicsomot használtam)
  • 3 db közepes nagyságú vöröshagyma
  • 15-20 dkg-nyi félkemény sajt
  • kakukkfű
  • szurokfű (oregano)
  • kb. 2 evőkanálnyi olívaolaj
  • zsemlemorzsa (én egy kis szelet, még nem kiszáradt, de már nem friss rozskenyeret morzsásítottam aprítógépben)
a körethez
  • párolt (barna)rizs
  • citromlé
  • füstölt makréla
A zöldségeket és a sajtot kb. 0,5 cm szélesre felszeleteltem, külön-külön edényben megsóztam és beszórtam a fűszerekkel a cukkinit és a hagymát.

Egy sütőedény alját kikentem olívaolajjal, beszórtam morzsával. A hosszabbik oldalával párhuzamosan fajtánként sorba rakosgattam a zöldségeket úgy, hogy 2 sor sajtot is tettem közé. Ezúttal az élére állítottam mindent. Szimmetriát és rendezettséget ne keressen senki az ételben, mert az nincs. Nem figyeltem rá  és egyébként sem szeretem a szabályosságot, legalábbis az ételkészítésben...

A tetejére rálocsoltam a maradék olívaolajat, majd 200 fokon hőlégkeverésben addig sütötten, amíg piros lett a teteje. Az az igazság, nem néztem az órát, "szagra" mentem, úgy kb. 30-40 perc lehetett a sütési idő.


A sütési idő alatt csináltam párolt rizst. Amikor ehető hőmérsékletű lett, meglocsoltam citromlével és elkevertem füstölt makréla darabokkal.

Nagyon finom lett. (Szolgálati közlemény: elnézést, hogy vegetáriánus ételként cimkéztem. A sült miatt tettem, a hal elhagyható.)






2 megjegyzés:

Piroska írta...

Nagyon tetszik, az egyszerűsége, a szépsége és persze a finomsága. Gyorsan el is mentem, hogy a nyáron még biztosan elkészítem.

Márti írta...

az a legjobb benne a finomsága és a szépsége mellett, hogy tényleg egyszerű :D