Ez az étel a "két szelet hús közé egy harmadikat" szemléletű embereket is el szokta csábítani. Most vöröslencsével készült, de az élelmiszerboltokban általában kapható étkezési lencsével is kitűnő, csak akkor kicsivel tovább tart a főzése.
Persze, hogy a kép éjszaka készült, és nem dizájnolt.
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 1 bögre vöröslencse
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 2 zellerszár, vagy egy kisebb darab zeller (elhagyható)
- kakukkfű
- szurokfű (oregano)
- bazsalikom
- bors
- 2 dl-nyi darabolt paradicsom (konzerv is lehet, vagy sűrített paradicsom is)
- olívaolaj (bármilyen olaj)
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál liszt
- szerecsendió
- fehérbors
- só
- 4-5 dl-nyi tej
- 1 bögre zöldségleves (kockából is jó)
- lasagne lapok
- 15-20 dkg-nyi sajt
Ahogyan készül:
- Olívaolajon sóval hagymát párolok, ráteszek zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, szurokfüvet, bazsalikomot, borsot. Beleszórom a lencsét, teszek bele reszelt sárgarépát és összevagdalt zellerszárat, vagy reszelt zellert (ez most kimaradt), felöntöm paradicsommal és vízzel, majd puhára főzöm. Mivel a lencse folyadékigénye nagy, ezért többször felöntöm vízzel, mire megpuhul.
- A besamel mártáshoz a vajat felforrósítom, beleszórom a lisztet, világosra pirítom. Közben szórok bele őrölt fehérborsot és reszelek bele szerecsendiót. Felöntöm tejjel, zöldséglével, megsózom, és alaposan összeforralom. Nem főzöm sűrűre, hogy kényelmesen lehessen "terelgetni" a lencseszószon.
- Egy sütőedényt kivajazok és kevés lencsét szétkenek benne. Kirakom lasagne lapokkal, megkenem lencsével. A lencserétegre besamel kerül, majd reszelek rá sajtot (én parmezánnal szeretem, Bálint valami félkeménnyel, mikor, ki győz, vagy mi van épp a hűtőszekrényben). Ezt a rétgezést folytatom, amíg tart a hozzávalókból. A legfelső sor tésztára jó sok besamelt kenek, vigyázva arra, hogy tökéletesen lezárja, mert az így keletkező gőzben jól megpuhulnak a tésztalapok. Vastagon megpakolom reszelt sajttal, és beteszem a sütőbe.
Hőlégkeverésben 180 fokon 25-30 perc alatt gyönyörű színűvé válik a teteje, a belseje pedig finom, puha lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése