Translate

2015. február 6., péntek

Lencsés lasagne

Ez az étel a "két szelet hús közé egy harmadikat" szemléletű embereket is el szokta csábítani. Most vöröslencsével készült, de az élelmiszerboltokban általában kapható étkezési lencsével is kitűnő, csak akkor kicsivel tovább tart a főzése.

Persze, hogy a kép éjszaka készült, és nem dizájnolt.

Hozzávalók 5-6 személyre:
  • 1 bögre vöröslencse
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 zellerszár, vagy egy kisebb darab zeller (elhagyható)
  • kakukkfű
  • szurokfű (oregano)
  • bazsalikom
  • bors
  • 2 dl-nyi darabolt paradicsom (konzerv is lehet, vagy sűrített paradicsom is)
  • olívaolaj (bármilyen olaj)
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • szerecsendió
  • fehérbors
  • 4-5 dl-nyi tej
  • 1 bögre zöldségleves (kockából is jó)
  • lasagne lapok
  • 15-20 dkg-nyi sajt
Ahogyan készül: 
  • Olívaolajon sóval hagymát párolok, ráteszek zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, szurokfüvet, bazsalikomot, borsot. Beleszórom a lencsét, teszek bele reszelt sárgarépát és összevagdalt zellerszárat, vagy reszelt zellert (ez most kimaradt), felöntöm paradicsommal és vízzel, majd puhára főzöm. Mivel a lencse folyadékigénye nagy, ezért többször felöntöm vízzel, mire megpuhul.
  • A besamel mártáshoz a vajat felforrósítom, beleszórom a lisztet, világosra pirítom. Közben szórok bele őrölt fehérborsot és reszelek bele szerecsendiót. Felöntöm tejjel, zöldséglével, megsózom, és alaposan összeforralom. Nem főzöm sűrűre, hogy kényelmesen lehessen "terelgetni" a lencseszószon.
  • Egy sütőedényt kivajazok és kevés lencsét szétkenek benne. Kirakom lasagne lapokkal, megkenem lencsével. A lencserétegre besamel kerül, majd reszelek rá sajtot (én parmezánnal szeretem, Bálint valami félkeménnyel, mikor, ki győz, vagy mi van épp a hűtőszekrényben). Ezt a rétgezést folytatom, amíg tart a hozzávalókból. A legfelső sor tésztára jó sok besamelt kenek, vigyázva arra, hogy tökéletesen lezárja, mert az így keletkező gőzben jól megpuhulnak a tésztalapok. Vastagon megpakolom reszelt sajttal, és beteszem a sütőbe.
Hőlégkeverésben 180 fokon 25-30 perc alatt gyönyörű színűvé válik a teteje, a belseje pedig finom, puha lesz.


Nincsenek megjegyzések: