Translate

2014. március 20., csütörtök

Éjszaka nagyon izgalmas blogkóstolni

Tényleg. Én már csak ilyen éjszaka fényképezős vagyok, így soha nem lesznek jó képeim.

Nagyon hamar, ha jól emlékszem, a sorsolás napján kiválasztottam Anditól ezt a házi májkrémet tegnap mégis másképp döntöttem. Megláttam ezt, és egyértelművé vált, hogy nem várom meg a hétvégét a kóstolással, gyorsan veszek ma  egy kelkáposztát és megcsinálom vacsorára, mire a pasik megjönnek az uszodából.

A fiatalabbja ezt kapta:
 



 Az öregebbje meg ezt:



Amiből készült:
  • 0,5 kg kelkáposzta
  • 1  fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 tk koriander
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk feketebors
  • 1 zsemlényi száraz tönköly-rozs kenyér, amit az uram sütött
  • 2 tojás helyett 2-3 evőkanálnyi útifűmaghéj
A sütéshez:
  •  olaj
  • nagy kazal papírtörlő
A külsejére: 
  • lenmag
  • szezámmag
  • morzsa
Az öntet:
  • joghurt
  • egy kisdarab póréhagymazöld
  • színes bors
Andi medvehagymát és petrezselymet is tett a fasírtokba, én medvehagymát elfelejtettem venni, a petrezselymet meg kifelejtettem belőle. Még annyiban más, hogy én vízben áztattam a kenyeret.

"Másolás-beillesztéssel" ideteszem az eredeti leírást és annyit változtatok benne,  amit én másképp csináltam a feledékenységem miatt, illetve, hogy zsemle helyett kenyér került bele.

A koriander és a római köményt száraz serpenyőben átpirítottam, majd mozsárban összetörtem. Nincs is annál jobb, mint amikor a mozsárból elkezdenek felfelé szállni az illatok. Hmmm…
A kelkáposztát, vöröshagymát apróra vágtam, az olajon wokban először a vöröshagymát pároltam, majd hozzáadtam a kelkáposztát, alaposan összepirítottam. Beletettem az átnyomott fokhagymát, fűszereztem a korianderrel, köménnyel, sóval, borssal. Roppanósra pároltam, majd tálba tettem, kihűtöttem. Hozzáadtam a vízbe beáztatott, kinyomkodott kenyeret és itt kell beletenni a tojást, vagy rászórni az útifűmaghéjat, aztán alaposan összekeverni.
Pogácsákat formáztam belőlük, meghempergettem a lenmag, szezámmag és a morzsa keverékében és 1 centis olajban kisütöttem őket.

Egy póréhagyma szárának halványzöld részét felaprítottam és elkevertem joghurttal és őröltem hozzá színes borsot.

Illatos, ízes, szép. Mást nem tudok mondani Andi, csak hogy köszönöm, meg hogy a máj és a kacsaháj a fagyasztóban van. Majd beszámolok arról is.

4 megjegyzés:

Süni írta...

Nem vagyok egy nagy kelkáposzta rajongó, de ezt én is megkóstolnám, olyan jól néz ki :)

Márti írta...

A fűszerek nagyon jó hatással vannak rá! A wokban pirítás pedig kicsit füstössé teszi. Nem hasonlít a főtt kelre egyáltalán.:)

Andi -Xsara- írta...

Örülök, hogy ezt választottad! Engem is meglepett milyen finom lett, pedig kelkáposzta! :)

Márti írta...

Andi, mi is örültünk, hogy ezt (is) választottam, mert a májkrém is megkesz hamarosan! :)