Translate

2013. június 2., vasárnap

Majdnem bajai halászlé

Gondolom, egy igazit főzni tudó embernek a "haja feláll" ettől, de a mienk, és még finom is volt. 
Majdnem csak neten talált receptek alapján készült, szinte senki nem mondta el hozzá a saját tapasztalatát.

Azért a "majdnem csak" és a "szinte", mert egyszer már ettem. Kedves emlékű J. barátunk a maga által fogott halakból főzött itt egyszer az udvarunkon. A társaság halat nem szerető részének én ezzel párhuzamosan mást főztem, ezért elmaradt a megfigyelés. Nem volt módom vizualizálni, így nem tudok mit felidézni az elkészítésből, csak a finom íz maradt meg. Örökre, a lelkembe zárva, mint J.

Ez, a mostani nem beirdalt és úgy besózott halak szeleteiből készült és nem került bele belsőség sem, viszont 3 db halászlé kocka igen. Ráadásul nem az ajánlott, minimum 3 kg halmennyiségből, valamint fazékban főtt, nem bográcsban.

Szóval, elnézést kérek minden jóérzésű, bajai halászlét értve készítő embertársamtól a most következő receptért, és azért is, mert a képek sem sikerültek jól. A legkevésbé rosszat választottam ki.

Amiből én főztem:
  • 2 kg halszelet (kb. 2/3 rész ponty, a többi busa és amúr, valamint ezek csontosabb, valamint farokhoz közelebbi részei)
  • 2 fej hagyma
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • fél pohár vörösbor
  • 25 dkg gyufatészta
A haldarabokat alaposan besóztam és 2,5 órán át állni hagytam.

A hagymát egészen finomra aprítottam.

A fazék aljára szétterítettem a hagymát, rápakoltam a haldarabokat úgy, hogy az apróléknak számító részek kerültek alulra, és szép sorban rá a többi.
Felöntöttem vízzel úgy, hogy kicsit ellepje, és elkezdtem forralni.

Amikor felforrott, beleszórtam 2 evőkanál fűszerpaprikát, beleöntöttem a bort, belemorzsoltam a kockákat és 25 percig bugyogtatva forraltam.
Azt olvastam, fontos, hogy folyamatosan bugyogjon, mert különben a paprika leszáll az aljára és nem lesz finom.

Karácsony óta dédelgettünk egy fél zacskó gyufatésztát a szekrényben, amit Bálint kapott ajándékba egyetemi csoporttársától, Fannitól. Most, hogy eljött az idő, kifőztem sós vízben, amíg a halászlé főtt.

Amikor elkészült a leves, a halat kiszedtük belőle, ahogy azt tanultam a neten lévő receptekből. A tésztát beletettük a lébe, aki kért, tett bele csípőspaprikát is.
A leves után megettük a halszeleteket.

Finom lett, akkor is, ha nem igazi.


2 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Egész jól csináltad :)
Nincs etalon a bajaira, csak irányelvek. Személyenként fél kiló hal, lehetőleg élő, kiló halanként egy nagyobb vöröshagyma, egy evőkanál házi! (sükösdi) őrölt paprika.
Van ki így rétegezi, mi a hagymát elkezdjük főzni, hogy szétfőjön, puhuljon, mert a bajait a hagyma süríti be. Kb. 10 perc után megy bele a hal. Ikra , tej a végén.
Halászlékocka, piros arany, egy két gerezd fokhagymát is szoktak.

ÉS! a férfiak főzik. Az asszonyok a tésztát gyúrják:)

Márti írta...

Köszönöm a segítséget! Épp arról beszélgettünk itthon, hogy legközelebb az "aprólékféléket" kicsit főzzük a hagymával és csak utána tesszük bele a szeleteket.

Nálunk az uram a pék és a tésztakészítő mester! :)))

Köszi még egyszer! :)