Translate

2018. május 22., kedd

Spárga sonkával és csilis sajtmártással

Még tart a spárgaszezon. Nem mondom, hogy ebben az időszakban spárgát spárgával eszünk, de párszor szoktam főzni.
Vannak elegáns és slampos spárgaételeink - itt megnézheted azokat, amik felkerültek a blogra -, ez talán közelít az elegánshoz, az viszont biztos, hogy finom.


Hozzávalók:
  • személyenként 5 db spárga 
  • szódabikarbóna
  • személyenként 1 szelet serrano sonka (bármilyen más füstölt sonka, vagy császárszalonna is tökéletes)
  • 15 dkg-nyi vörös cheddar (trappista is jó)
  • kevés őrölt fehébors
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 8 dkg vaj (6 dkg a mártáshoz, a többi a kenegetéshez)
  • 3 evőkanálnyi liszt (ha figyelned kell a szénhidrát miatt, akkor barnarizsliszt, vagy bármilyen lassan felszívódó, pl. teljes kiőrlésű, zabpehely, stb.)
  • 1 bögre húsleves (használj nyugodtan kockát, ha éppen nincs)
  • 1 bögre tejhelyettesítő (magtej, tejszín, vizezett tejszín, stb.)
  • csilipehely, vagy apróra vagdalt szárított csípőspaprika
A zöldspárgát úgy szoktam  előkészíteni, hogy megfogom a két végét (persze, az egyiknél a virág alatt), és elpattintom. Ahol magától eltörik, már nincsenek fás részek (a letörött fás részt meg szoktam hámozni és levesbe kerül).
Vizet forralok, megsózom, kevés szódabikarbónát is szórok bele (hogy megmaradjon a zöld színe), és beillesztem a párolóbetétet. Ráteszem a spárgákat. Egyszerre csak annyit, mennyi kényelmesen elfér, mert nem szeretném, hogy az alsók puhák legyenek, a felsők meg nyersek maradjanak. Lefedem és 5 percig párolom.

Közben bemelegítem a sütőt kb. 150 fokra, nem akarok majd sütni, csak melegíteni.

Azután ötösével sonkába tekerem, a kötegeket pedig egy kivajazott tálba fektetem. A tetejüket is megkenem egy pici vajjal, hogy ne száradjanak ki, amíg a sütőben összemelegszenek a sonkával. A melegedési idő alatt megcsinálom a sajtmártást.


 

A vajat megmelegítem, beleszórom a lisztet, ráreszelem a szerecsendiót és beleőrölöm a borsot, aztán csak annyi ideig kevergetem, amíg a liszt átforrósodik.
Beleöntöm a hideg tejet, elkeverem, beleöntöm a forró levest (nagyzolhatnék alaplével, de nem akarok...), sózom, aztán alaposan kiforralom úgy, hogy közben kevergetem.
Amikor megfőtt, szép sima a textúrája, akkor beleszórom a lereszelt sajtot és a csilipelyhet. Még egyet rottyan, és már kész is.

Párolt rizzsel (barna, vagy basmati) szoktuk enni. A sajtmártás tetejére szoktunk még pluszban egy kevés (vagy sok) paprikapelyhet szórni.




Nincsenek megjegyzések: