2024. február 21., szerda

Sós teasütemény

Ezt a sós sütit egy FB csoportban találtam még ősszel, akkor azonnal megsütöttem és azóta rendszeresen „gyártom”.
Leírom az eredeti receptet, beleírva a módosításaimat is. Pluszban azt is tudni kell, hogy én minden alkalommal aprítógéppel állítottam össze a tésztát, hideg hozzávalókból, így megspóroltam a hűtési időt. Természetesen ezért a sütő bekapcsolásával szoktam kezdeni.

A családunk is nagyon szereti, de társaságba is vittem már és mindenkinek ízlett. 

Baromi gyorsan elkészül. Elöljáróban azt is mondom, hogy ha „normál” teasüteményt akarsz, akkor persze használj vajat, tejfölt, tejet, tojást, sajtot.


Sós teasütemény

  •  50 dkg liszt (én 15 dkg fehér és 35 dkg teljeskiőrlésű lisztből szoktam, de persze fehérből is jó, annak, akinek nem fontos a teljes kiőrlésű liszt használata)
  • 2 csapott tk. só
  • 30 dkg vegán margarin (pl. Rama)
  • 10 dkg vegán „tejföl” (szójajoghurt, mandulajoghurt, vagy vegaföl /én az első kettőt szeretem, mert ezek fermentáltak, nincs bennük sem kókuszzsír, sem szőlőcukor)
  • ha nagyon morzsálódna, akkor egy löttyintésnyi növényi tej

A hozzávalókat gyorsan összegyúrtam, de nem szabad túlgyúrni mert kizsírosodik, nem lesz omlós. Olyannak kell lennie, mint egy linzertésztának.

Frissentartó fóliába tekerve kb. 15percre a fagyasztóba raktam.

Addig előmelegítettem a sütőt 200°C-ra Ha lehűlt a tészta kb 1-1,5cm vastagra nyújtottam. A tetejét vízzel higított paradicsompürével lekentem, majd megszórtam egész köménnyel, szezámmaggal (más aprószemű maggal vagy növényi sajttal is szórható).
Úgy szoktam csinálni, hogy a kinyújtott és lekent tésztából levágok akkora területeket, amekkorákat egyfajta maggal akarok megszórni (mint látható, mákot is tettem rá és fekete szezámmagot is szoktam, ezen az épp nem volt), így biztosan nem keverednek rajta.

A lekent és megszórt tésztát 1x1cm-es kockákra vágtam. Kb. 15-20perc alatt aranybarnára sütöttem.

Köszönöm, ha leírod a kapcsolódó gondolataidat a bejegyzés alá, a megjegyzésekbe, és köszönöm, ha megosztod ezt a receptet. Az a mániám, hogy juttassuk el minél több emberhez: az egészséges, rostdús ételek is lehetnek baromira finomak (és szépek is).

3 megjegyzés: