Translate

2020. március 21., szombat

Lekváros bukta, lassú felszívódású szénhidrát tartalommal




Egyszercsak valahogy lett egy fészbukkcsoportom. Tényleg, fogalmam sincs, hogy hogyan. Hobbiszakácsok volt a neve, és egyszercsak az jelent meg, én vagyok az adminja, aki meg alapította a csoportot, valahogy  elveszítette a pozíciót, soha nem derült ki egyikünk számára sem, hogyan állt elő ez a helyzet.

Nos, ez a csoport évek óta egy szunnyadó csoport, és ma úgy döntöttem - szomorú aktualitása van, és remélem, amikor vége lesz annak a rémálomnak, ami igazából még el sem kezdődött - életre keltem.  Át is kereszteltem, most már Karanténszakácsok a becsületes neve, és arra szolgál, hogy az elkövetkezendő szomorú időkben azt mutogassuk, hogy a semmiből is tudunk főzni valamit.

Ha van kedved az elkövetkező időkben ötleteket adni, vagy majd szívesen veszed mások ötleteit, ott a helyed a csoportban, gyere, regisztrálj! Túléljük, és utána újra hobbiból főzünk azt, amihez kedvünk van.

Az első receptem oda:

Leváros bukta
2 dkg élesztővel, 1,5 dl zabtejjel csináltam a kovászt, minimális cukrot adtam hozzá, csak épp annyit, hogy felfusson, DE: LANGYOS VÍZZEL IS JÓ A KOVÁSZ, NEM KELL HOZZÁ SEMMILYEN TEJ
40 dkg lisztbe (8 dkg fehér, a többi teljes kiőrlésű tönköly) öntöttem bele a felfutott élesztőt, tettem bele egy kevés édesítőszert ("negyedannyit" szoktam használni, ami stevia és eritrit keveréke), DE TE HASZNÁLJ 2 EVŐKANÁLNYI CUKROT NYUGODTAN, HA NEM KELL KIKERÜLNÖD ÉS SÜSD FEHÉR LISZTBŐL NYUGODTAN! Aztán az urammal megdagasztattam, a vége felé tettem bele kb. 8 dkg-nyi olvasztott vajat (használj margarint, vagy bármilyen zsiradékot, amit szeretsz). A dagasztás során még egy kis langyos vizet kellett hozzá adni
Konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem, aztán téglalap formára nyújtottam, 12 részre vágtam, mindegyikre tettem egy jó adag szilvalekvárt.
A lekvárcsíkra merőlegesen behajtottam a két szemben lévő oldalát, majd a lekvárcsíkkal párhuzamosan feltekertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, nem túl szorosra egymástól.
160 fokos, NEM előmelegített sütőben sütöttem, mikor megpirult, cukros tej helyett vizezett, édesítőszerrel elkevert tejszínnel meglocsoltam (ennek a keveréknek nincs számbaveendő CH tartalma), majd visszatettem pár percre, amíg beszívta a folyadékot. Nem, nem kifelejtettem belőle a tojást, direkt nincs benne. Figyelj rá, mert a lekvár miatt gyors felszívódású lesz, de ha pl. túróval töltöd, bármelyik napszakban eheted!


Nincsenek megjegyzések: