Translate

2019. március 2., szombat

Szombat déli színkavalkád, "felhőlángossal"


Tanulom "ezt" a szénhidrátszegény táplálkozást. Ha már eddig nem tettem kedvtelésből, most kénytelen vagyok muszáj alapon, pedig a kötöttségeknél jobban csak az őszintétlenséget utálom, vagymi... Azt hiszem a kövérség az elmúlt év stresszhalmazával karöltve nem volt kedvező hatással a vércukor szintemre, de az orvosom szerint még az elején vagyok, és talán megállítható/visszafordítható. Mindenesetre Mozartot hallgatok, meg eszek mellé egy kis magnéziumot, hogy egyre jobban viselhessem a tudatot. (Az mindenesetre felvillanyoz, hogy az övembe kellett egy plusz lyukat csinálni nemrégiben.)
A legnagyobb problémát a nem itthon evés, meg az ennivalóim napi 5 adagba szervezés jelenti. Ha hómofiszolok, egyszerűen elfelejtek enni, ha meg nem itthonról dolgozom, akkor az alkalom kevés rá, és van, hogy bizony 4 étkezés is házon kívülre esik. Mindezt nehezíti, hogy előre főzök, hiszen hétközben kiszámíthatatlan a jövés-menés ideje.

Beléptem ma egy FB csoportba, ahol megütötte a szemem a felhőkenyérnek, illetve felhőlángosnak titulált omlett. Azt hiszem, ez jó lehet nekem elvivősnek is, úgy gondolom, akár kis töltött tekercseket is csinálhatok belőle, azt könnyű előszedni napközben a dobozomból.

Gyorsan ki is próbáltam ebédre. Az utóbbi hetekben folytatott tanulmányozásaim szerint nem baj, ha a déli evés tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátot, így a benne lévő túró (most épp juhtúró, ami talán kedvezőbb is) nem zavaró. Finom lett szerencsére, úgyhogy bekerül a repertoárba.

Én nem számolom (egyelőre) a CH tartalmat, mert ez most egy kísérleti időszak, de írom a pontos adagokat, ha esetleg valaki innen kap kedvet hozzá.

Hozzávalók (2 adaghoz):
  • 3 db szétválasztott tojás
  • 1 kanálhegynyi sütőpor (ezt majd a későbbikben kikísérletezem, hogy fontos-e)
  • 10 dkg (juh)túró
  • egy kisdarab piros színű paprika apró kockákra vágva
  • kevés kakukkfű 
  • 1 gerezd összezúzott fokhagyma
  • 3 dkg gyulai kolbász vékony szeletkékre vágva
A tányérra még:
  • kb. 9 dkg mexikói ízesítésű tonhalsaláta 
  • kedvünkre való zöldségek
  • tejföl (vagy joghurt)
A sütőtt előmelegítettem 200 fokra.

A tojásfehérjéket a sütőporral kemény habbá vertem. A tojássárgákat a juhtúróval és a fűszerekkel kikevertem  (nem sóztam, hiszen a juhtúró eleve sós), majd a tojáshabot egy kézi habverővel 3 vagy 4 adagban hozzákevertem, végül beletettem a paprikát és a kolbászt.

Egy tepsibe sütőpapírt fektettem és 4 részre elosztotta rajta a masszát.

10 perc alatt nagyon szépre sült és finom is lett. Nyers zöldségeket tettem hozzá (utálom a saláta kifejezést , bocsánat), és egy dobot tonhalsalátának (nem tudok rá jobb szót, hiába utálom) az egyharmadát is odapakoltam a tányérra. Szóval, jó lett.
Forrás: Szénhidrátcsökkentett ételek tárháza FB csoport

2 megjegyzés:

Éva írta...

Kitartás ! Nagyon guszta váljon egészségedre!

Márti írta...

Köszi! :) Muszáj kitartanom.