Translate

2018. július 9., hétfő

Cukkinis-paradicsomos csirkemell

Na, ez az az étel, amiből jól tudsz lakni akkor is, ha nem szereted különösebben a cukkinit. Nincs ízetlen, vizes, opálos, nemistudommilyentextúrájú izééébe harapás. Van egy finom, színes, fűszeres ragu, ami feldíszíti és megízesíti az egyébként nagyjából unalmas csirkemellet. És tényleg nincs eszedben, hogy cukkinit (is) eszel.
Azt diszkréten nem emlegetem itt fel, hogy vettem az áruház csomagolásmentes részlegén "kölest", amiről akkor derült ki, hogy kuszkusz, amikor kétszeres mennyiségű vízben pároltam, és még a főzési idő fele sem telt el, már tele volt a felülete "kürtőcskékkel", mintha megfőtt volna a köles. Elcsodálkoztam, megkóstoltam, és meglepődtem... Az már soha nem derül ki, hogy az áruházban volt rossz tárolóban a kuszkusz, vagy amíg odaértem a mérleghez, addigra elfelejtettem, hogy mit töltöttem a zsákocskába, viszont szemüveget kell cserélnem, az biztos...


Hozzávalók (5-6 adagnyi):
  • 3 kis szelet füstölt szalonna felkockázva
  • 3 dkg-nyi vaj
  • 2 kisebb hagyma apróra vágva
  • 1 kápia paprika felkockázva
  • 1-2 szál zöldhagyma, szárastól karikára vágva
  • 1 közepes cukkini héjastól, magostól
  • 3 cikk fokhagyma
  • őrölt bors
  • 2 kávéskanálnyi szárított bazsalikom (vagy pár levél friss)
  • 50 dkg-nyi, ujjnyi darabokra vágott csirkemell
  • fél doboznyi paradicsomkonzerv (darabolt)
  • 3 dl-nyi kuszkusz, vagy köles, vagy rizs, vagy amit szeretsz az ilyesféle ételhez
A szalonnát kisütöttem, kiszedtem a pörcöket a serpenyőből, beletettem a vajat és amikor összeforrósodott, beletettem a csirkemell darabokat. Miután minden oldaluk szép piros lett, kiszedtem a serpenyőből.

A felkockázott hagymát megpirítottam a zsiradékban, beleszórtam a felkockázott paprikát, átpirítottam, beletettem a fokhagymát, őröltem bele borsot, közé szórtam az újhagymát és a felkockázott cukkinit, és egy kis ideig tovább kevergettem. 


Ezután megsóztam, ráöntöttem a paradicsomot és megszórtam bazsalikommal, beletettem a kisült szalonnát és a csirkedarabokat, és fedő alatt összefőztem.


Amikor a csirkemell megpuhult, levettem a fedőt, és elfőztem a levét, hogy csak "szottya" legyen.



Közben elkészült a kuszkusz, ami köles is lehetett volna (persze, a kuszkuszt nem szoktam főzni, de túléltük ezt a szerencsétlenséget, nem lett rossz egyáltalán, sőt), vagy rizs, vagy bármi, amit szeretünk.

Szolgálati közlemény: Ujvári Nóri gyorsan meg is csinálta. Annyit változtatott, hogy tett bele padlizsánt is (én tegnap a hűtőszekrényben felejtettem), és azt mondja, máskor is csinál.
Ilyen szép lett:




3 megjegyzés:

Nóri írta...

Fontosabb, hogy nagyon finom! :)

Unknown írta...

Mártikám, megmentetted az életem. Pont a nem tudom mit főzzek állapotomban leledzettem, már két csoportban kiírtam, ki mit főzne a rengeteg cukkiniből, erre hírfolyamban szembejött velem a recepted.
Kész is, imádom <3
Örök hála :) remélem Tanár Úrnak is ízlett

Márti írta...

jajjdenagyon kedvesek vagytok! ("Tanár Úr" nagyon szerette, de ő sajnos nem mérvadó, mert mindent szeret :D )