Translate

2018. július 8., vasárnap

Babkrém reggelire, de szerintem tésztaszósznak is megfelel

Gyerekkorom egyik kedvence a "törvebab" volt, a főzést követő napon, kenyérre halmozva, savanyúkáposztával.
Akkor még azt sem tudtam, hogy létezik vegánság, hogy van fehérjekomplettálás, csak azt tudtam, hogy nagyon finom és nagyon szeretem. Nyilván, nagymama sem ismerte ezeket a fogalmakat, azt sem tudta, mennyire egészséges, amit eszünk, neki az ivódott bele a tudatába évtizedeken keresztül, hogy a sok éhes szájat jól kell lakatni, lehetőleg úgy, hogy ne is kerüljön pénzbe (minden nyáron rengeteg bab termett a kertben és a krumpliföldön egyaránt). Nem tudta, hogy éppen fehérjét komplettál, amikor lisztet szór a főtt babba és azzal összefőzi, közben megtöri, majd azután még kenyeret is eszünk hozzá. Azt tudta, nem lehet minden nap húst enni és nem is kell.

Felnőtt koromra is megmaradt a "törvebab" szeretete. Igaz, ezt az újabb kori törvebabot babkrémnek, vagy babpástétomnak hívom, nem kerül bele külön liszt, és teszek bele különböző ízesítőket is. A ma reggeli krém is széles ízvilágú lett, és nagyon finom. Nem krumplitörőtől pürésedett a bab, hanem aprítógéptől, kenyérpirítóban készült hozzá a pirítós és nem a sparhelt tetején, de amíg csináltam, ott volt előttem az én mindig dohogós nagymamám a fekete ruhájában, ahogy főz.
Hozzávalók (6-8 adag):
  • 2 kisfej, nagyon apróra vágott vöröshagyma
  • 2 cikk zúzott fokhagyma 
  • 3 evőkanálnyi (olíva)olaj 
  • 1 doboz lecsepegtetett, összetört vörösbab konzerv (én aprítógépet használtam, de egy krumplitörő is megteszi)
  • (frissen) őrölt feketebors
  • fél kápia paprika kisebb kockákra vágva (bármilyen paprika jó helyette)
  • 4 ág friss oregánó (vagy 1,5 kávéskanálnyi szárított), azaz szurokfű
  • 2-3 db friss, vagy 1,5-2 dl-nyi konzerv, aprított paradicsom
  • 1-2 kávéskanálnyi balzsamecet (vagy borecet), de elhagyható ha nincs, vagy ha nem szereted
 Az olívaolajon sóval pároltam a hagymákat, aztán közé szórtam a felkockázott paprikát. Amikor már finom sültpaprika illat terjengett, ráöntöttem a felaprított babkonzervet, kicsit kevergettem, aztán ráöntöttem a felaprított paradicsomot (ha frisset használsz, érdemes hozzátenni egy pici pürét, hogy intenzívebb íze legyen), őröltem rá borsot, szórtam bele összevagdalt szurokfüvet és alaposan összekavartam. Pár percig rotyogott, aztán hozzátettem a balzsamecetet (tényleg finom nélküle is), azzal már csak épp, hogy összefőztem. Amikor levettem a tűzről, még szórtam bele friss szurokfüvet.

A képek nem túl szépek - hiszen a krém felülete a bab magas keményítőtartalma miatt hamar megszárad -, de az étel finomságát ez nem csökkenti.
Nincsenek megjegyzések: