Translate

2016. szeptember 18., vasárnap

Almás zabpuding

Itt van az ősz...

Amikor Viola tejcukormentes étrenden volt pici korában, nálunk  az "almából finomat" volt a tejbegríz helyettesítő gyerekkedvenc. Az akkori korán kelős, a sietős reggeleken nem tettünk a tetejére sült almát, és nem pirítottunk rá diót, viszont méz és fahéj mindig került rá. Volt, amikor darából főztük, volt, amikor zabpehelyből, mindkettőt nagyon szerették. Akkor is, és azóta is. Ma ebéd utáni  desszertté varázsoltuk.

Hozzávalók:
  • zabpehely
  • eritrit (bármi, amivel édesítesz)
  • fahéj (és ha van, akkor ötfűszer, mert az érdekesebbé teszi az ízét)
  • vanília
  • citromhéj (ne használj kezelt héjút!)
  • vaníliás pudingpor (ezt azért tettem bele, hogy krémesebb állagú legyen, de elhagyható)
  • alma
  • magarin, vagy kókuszzsír (persze, vajjal a legfinomabb, de ezt most nálunk nem lehet)
  • dió
Nem írtam arányokat, mert a zabpehely esetében az a lényeg, hogy kb. kétszeres/háromszoros mennyiségű vízben főzzük (először kétszeres, aztán pótolgatjuk, ha sűrűnek találjuk), almából meg annyit használjunk, amennyit szeretnénk.  A fűszerek és az édesítés is egyéni ízlés szerinti.

A sorrend:
Az alma egy részét felkockázzuk, a zsiradékon megpároljuk citromhéjjal, fahéjjal. Ha cukorral, vagy mézzel készül, akkor érdemes azzal együtt, mert szépen karamellizálja, de most mi eritritezünk, ezért megvárjuk, amíg a gyümölcscukor tartalomtól karamellizálódik, és utána tesszük rá az eritritet.

Ami közben az alma párolódik-sül a serpenyőben, megfőzzük a zabpelyhet a vízben a fűszerekkel, hozzáöntjük a vízzel elkevert pudingport, végül  édesítjük. Hozzákeverjük az alma másik részét, amit nyersen hagytunk és pürésítettünk.

Egy száraz lábasban megpirítjuk a diógerezdeket.

Végül poharakba tesszük a zabpudingot, rákanalazzuk az almát és megszórjuk dióval.

 Forrón és hidegen is tökéletes.




Nincsenek megjegyzések: