Translate

2015. október 19., hétfő

Az első lépés az uram vegetáriánizmusa felé

Pénteken este a fáradtságomban még le kellett fagyasztani az előző nap megvásárolt csirkét. Az én Hősöm felépítette a házat, gardírozta a gyerekeket és vitte a háztartást amikor kellett, de egy csirkecombot kettévágni, netán lehúzni róla a bőrt, képtelen. Most is csak annyit mondott, azzal segít, hogy itt van mellettem. Aztán, ahogy együttérzésből nézte mit művelek, újra megszólalt: legyünk inkább mi is vegetáriánusok! Ebben maradtunk, aztán előkészítettem a csülökpörkölt hozzávalóit is a másnapi vendégfogadásra. 



Hozzávalók (kb. 15 adag):
  • 1 nagy kicsontozott csülök felkockázva
  • 3 csomag, kb. 2 kg "pincepörkölt", amiben első csülök szeletek, oldalas, és köröm darabok vannak (vagy 1 első csülök, fél kg oldalas és 3 db köröm)
  • 3 evőkanálnyi  zsír
  • 3 közepes hagyma felkockázva
  • 3 cikk fokhagyma
  • egy csipetnyi köménymag
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • őrölt bors
  • 2 evőkanálnyi fűszerpaprika
Azzal kezdem, hogy az "alkatrészeket" a legnagyobb gázrózsa lángjánál megpörkölöm, lekaparom, hogy pucér legyen a bőrök felszíne. Utána alaposan kiszellőztetünk.

A zsíron kevés sóval párolom a hagymát szép lassan, úgy, ahogyan itt leírtam.

Közben egy deszkára teszem a köménymagot, és a tetejére a félbevágott fokhagyma gerezdeket, amire rácsapok a kés pengéjével. A fokhagymából eredő nedvesség nem engedi elpattogni a magokat, így együtt össze tudom vagdalni nagyon apróra. 
A fokhagyma-köménymag zúzlékot hozzáteszem a hagymához, és együtt párolom. Amikor már kezd színesedni, őrölök rá borsot, és rászórom a fűszerpaprikát. Átkavarom, és amikor szépen kiadta a színét, beleteszem a húsokat, egy darabig folyamatosan kavargatom, hogy "pörkölődjön". Ezután ráöntöm a paprika és paradicsom összeaprított keverékét (én lehúzom a paradicsom bőrét), újból átkeverem párszor, közben sózom, majd vízzel felöntöm.

Amikor felforrt, újra átkavarom, és rázárom a gyorsfőző fedelét. Így kb. 1,5 óra alatt megfő, gyorsfőző nélkül úgy 3 órányi idő biztosan szükséges. Amikor már a csontok kényelmesen kipotyognak a helyükről, fedő nélkül forralom még kicsit, hogy besűrűsödött szaftja legyen, nem maradjon vizes.

...és, igen, ez zsíros lesz. Az elején kell a zsír, hogy párolódjon-piruljon a hagyma, közben meg -bármennyire is soványak voltak ezek a csülkök is-, kifő egy jó adag zsír a hozzávalókhoz. 

Vágyott vegetáriánizmus ide vagy oda, 2-3 évente egyszer elkárhozunk...



Nincsenek megjegyzések: