Translate

2015. június 21., vasárnap

A tejpite a legegyszerűbb, leggyorsabb, legfinomabb sütemény

Igen. Ha "csak úgy" ennénk valami édességet, 2 perc alatt előkészítjük és már mehet is a  sütőbe. Ha gyümölcsöset ennénk, akkor annyival nő az előkészítési idő, amíg a gyümölcsöt mossuk, magozzuk. Ha nem sütjük bele a gyümölcsöt, hanem nyersen esszük hozzá -akár öntetként-, akkor a sütési idő alatt van időnk mosni és magozni, így még azt az időt is megspóroljuk.

Mi most belesütöttük. Na, persze én nem fordítottam időt a gyümölcsökre, mert az uram termelte, szedte, mosta, magozta. A meggy a szomszédaink, Ági és Gyuri fájáról való. Ezúttal is köszönjük!
 

 Hozzávalók (a piteforma átmérője 29 cm, magassága 4 cm):
  • 6 dl tej
  • 6 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • vanília
  • citromhéj
  • 1 evőkanálnyi olvasztott vaj (étolaj is jó)
  • a sütőedény kikenéséhez pici vaj
  • a tetejére gyümölcsök (most egy müzlistálkányi kimagozott meggy, egy marék negyedelt sárgabarack, 1 bögre málna)
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra (hőlégkeverés).

A sütőedényt kikenjük vajjal.

A pite hozzávalóit beleöntjük egy turmixgépbe, és összekeverjük (vagy kézzel kikeverjük). Híg palacsintamasszát kapunk, amit beleöntünk az edénybe, és betesszük a forró sütőbe 5 percre.

Ha letelt az 5 perc, akkor kivesszük. Nem ijedünk meg attól, hogy lötyög az egész, csak vigyázunk, hogy ne öntsük magunkra. Ekkorra bebőrösödik a teteje, ami megmenti a gyümölcsöket attól, hogy lesüllyedjenek az aljára. Rászórjuk a gyümölcsöket, aztán visszatoljuk a sütőbe, amit 170 fokra visszaveszünk. Kb. 20 perc alatt sül meg úgy, hogy a tűpróba során már nem ragad. Van, hogy egy kicsit több idő kell, pl. most is kellett még majdnem 10 perc. Gondolom, ez a gyümölcsök nedvességétől függ, a most használtaknak meg van szottya bőséggel. (Az alaprecept a serpenyővirtuóz blogról származik, ahol azt írja a blogger, hogy 230 fokon süti meg 10 perc alatt, de amikor legelőször úgy csináltam, a közepe még teljesen folyt az idő leteltével, ezért azóta is úgy sütöm, ahogyan itt leírtam.)

Annyit mindenképp várunk az evéssel, hogy ne égesse meg a kezünket és a szánkat. Én úgy érzem, bűntett a gyümölcsök ízét porcukorral elvenni, de persze ez egyéni ízlés dolga.






Ez egy téli változat. A kép lámpafénynél készült, így még a szokásosnál is rosszabb.


1 megjegyzés:

orsi írta...

a barack mindenben isteni :) olyan finom sütiket lehet készíteni belőle, az isteni barackdzsemből még finomabbat :) szóval főznöm kéne barackdzsemet :) fogytán, és most itt a szezon. ezért kell most sokat elraktározni :) Nekem ez a recept tetszik http://glurl.co/barackos , küldöm Nektek is, hajrá, szorgoskodjunk