Translate

2015. február 1., vasárnap

Összecsavartam a sajtos rudakat

Egyszerű, gyors, ha maradna belőle, akkor még egy hét múlva is omlós lenne. Frissen ropogós, ha vékonyra nyújtjuk, ha kicsit vastagabbra hagyjuk, akkor kívül ropog, belül omlós. Egyszóval, elronthatatlan.

Eredetileg pogácsaként működött, de rájöttem az évek során, hogy gyorsabb és egyszerűbb csíkokat gyártani. Mostanában pedig, ha van kedvem vacakolni, akkor kis fonatokat csinálok. 


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg (ez a minimum a tésztájába, én 25-30 dkg-ig is el szoktam menni) + a tetejére 5-10 dkg félkemény sajt (trappista, gauda, edami)
  • 2 tojássárgája
  • 1 lapos evőkanál só
  • 3 púpos evőkanálnyi tejföl ("pontosabban", amennyit felvesz")
  • 1 egész tojás (vagy a 2 tojásfehérje)
  • köménymag
A lisztet, a vajat és a sót aprítógépben morzsásítom (kevésbé lusta és kényelmes koromban kézzel csináltam).  A morzsát összegyúrom 10 dkg reszelt sajttal, a tojássárgákkal, a tejföllel. Rugalmas, jól gyúrható tésztát kell kapni, ami nem ragad. 
0,3-0,5 cm magas téglalappá nyújtom. A nyújtáshoz-daraboláshoz minimális lisztszórás szükséges. A a kinyújtott tészta tetejét bekenem felvert tojással. Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy sárgásabb felületet kapjunk, akkor elegendő a maradék tojásfehérje, de én azt inkább beteszem a fagyasztóba, és egész tojással kenem meg. 
A tojással megkent tésztára sajtot reszelek. Azért írtam a +5-10 dkg-ot, mert az én nézetem szerint ízlés és hangulatfüggő a sajtréteg vastagsága.  Ezután a  tésztát fél cm széles, 6 cm hosszú (vagy amilyenhez kedvem van, valamelyik nap 10-12 cm hosszúakat is csináltam) csíkokra vágom. Nem szeretem, ha recés, ezért pizzavágóval darabolom. Kettőt-kettőt összecsavarok úgy, hogy az alsó felüket fordítom szembe egymással. A tészta egy részét megszórom köménymaggal, még a sajtreszelés előtt, így jobban ráragad.

Hőlégkeverésben 200 fokon kb. 10 perc alatt sül pirosra.



9 megjegyzés:

Vicuska írta...

De szépecskék! Jól kiötölted a formázást :)

Márti írta...

Nem is tudom, miért nem jutott eszembe hamarabb! :D

Viki írta...

Szalalkálit nem teszel bele?

Márti írta...

Viki, nem, semmi lazító nem kell bele, mert a sok sajttól nagyon omlós

virag írta...

Imádom,gyakran sütöm. Most is:)

Márti írta...

de jó! :)

Névtelen írta...

Kedves Márti! "Magamról" bemutatkozásod olvasásakor, mintha rólam irtál volna. Én ugyanilyen vagyok.

Déri Ibolya írta...

Ma meg süttem isteni finom lett köszönöm a receptet 😚

Márti írta...

köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett :)