Translate

2014. július 11., péntek

Ezerarcú cukkini

Cukkini újra és újra. Megunhatatlan. Ezúttal egy "tepsis" változat.

Hozzávalók (4-5 adagnyi):
  • 2 közepes cukkini
  • 4 paradicsom
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db pritaminpaprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 maréknyi köles (természetesen rizs is jó, ha az van kéznél)
  • baszalikom
  • kakukkfű
  • szurokfű (oregano)
  • 2 cikk fokhagyma
  • bors
  • 10 dkg-nyi juhtúró (ha vegán vagy, használj füstölt tofut, villával összetörve)
  • 3-4 dl natúr joghurt (ha vegán vagy, használj "magtejfölt", vagy bármilyen növényi "tejszínt", "tejfölt")
  • 1 db csípőspaprika
Egy sütőedény alját kikentem olívaolajjal, szórtam rá durva szemű sót, és szétterítettem a kölest. Azt gondoltam, ez lesz a  nedvességmegkötő anyag, hogy ne tocsogjon az egész a sülés során keletkező létől. Jól gondoltam. Finoman szaftos lett, de leve egyáltalán nem volt.

A felszeletelt cukkiniket, hagymákat, paradicsomokat nagyjából sorba rakosgattam úgy, hogy először a cukkiniket körbe-körbe kiraktam, és közé dugdostam a többit. Igazából nem volt benne konzekvencia.

A zöldségek tetejére rászórtam az összevagdalt zöldfűszereket (szárított is lehet), őröltem rá színesborsot és még szórtam egy kevés sót, majd 30 percig sütöttem 200 fokon.

Miután nagyjából megsült, megkentem a fokhagymával elkevert natúr joghurttal, rámorzsoltam a tetejére a juhtúrót, megszórtam finomra vagdalt csípőspaprikával és megpirítottam.

Ízes lett és szép színes. Egy tál céklás jégsaláta, balzsamecettel és olívaolajjal épp jó volt hozzá.










2 megjegyzés:

Névtelen írta...

sziasztok!
én még annyit hozzátennék, hogy az első fázisban, amikor csak a zöldségeket sütöttem, lefedtem alufóliával és csak a joghurtos-tofus öntettel együtt tettem be fedetlenül. Szaftosabb maradt a zöldség és az íze is jobban benne maradt.

Márti írta...

Biztos nagyon finom lett :) azt esetleg megmondod, hogy mihez képest lett szaftosabb, és mihez képest maradt benne jobban a zöldség íze?