Translate

2014. június 1., vasárnap

Pavlova angol citromkrémmel és eperrel

Viola kb. fél éve kitalálta, hogy pavlova legyen a szülinapi tortája. Azóta izgultam, aztán ma kiderült, hogy semmi ördöngösség nincs benne.

Tegnap csináltam lemon curd-öt. Gyorsan készül, és nagyon egyszerűen.
Hozzávalók:
  • 3 db citrom leve
  • 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
Egy lábasba belereszeltem a citromok héját, beletettem a tojásokat, a cukrot, ráöntöttem a citromlevet és alaposan elkevertem.

Rátettem a gázlángra a hőelosztó lemezt, majd felforraltam a keveréket, és lassú tűzön addig kevergettem, míg a lábas alja egyszercsak láthatóvá vált. Ekkor a vajat kis adagocskákban hozzákevertem, mindog akkor jött a következő fakanálhagynyi, amikor már az előző teljesen elkeveredett benne. Ekkor már a tűz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast -aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendő volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.

A kép szokásosan éjszaka készült, ezért pocsék, de a színét jól visszaadja.


A citromkrém bekerült a hűtőbe, a tortakészítés pedig reggel folytatódott.

A pavlova hozzávalói:
  • 8 tojásfehérje (nem hűtött)
  • 40 dkg porcukor
  • fél evőkanálnyi balzsamecet (bármilyen ecet)
  • 4 evőkanál étkezési keményítő
Valamikor régen azt olvastam, hogy nagyobb és keményebb habot lehet verni a szobahőmérsékletű tojásfehérjékből. Nem tudom, így van-e, de azóta nem csináltam hideg tojásból habot. Most sem.

Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra.

A motoros habverővel elkezdtem felverni a tojásfehérjéket. Még nem volt teljesen kemény a hab, amikor hozzáadtam a cukrot, kb. 5-6 adagban. Addig tartottam bekapcsolva a gépet, amíg a hab fényes, kemény lett, megállt a habverőn. Ekkor hozzáöntöttem a balzsamecetet, elkevertem benne.

Ezt követően egy szitán keresztül kb. 6 adagban óvatosan belekevertem a keményítőt egy kézi habverővel, mindig akkor szórtam bele a következő adagot, amikor az előző már tökéletesen elkeveredett.

Még mindenek előtt elővettem egy akkora átmérőjű tálat, amilyen nagyra akartam a tortát csinálni, és körberajzoltam egy ceruzával jó vastagon, hogy látszódjon a a túloldalán. 

Belefektettem a papírt egy tepsibe, és a körvonal mentén elkezdtem rárakni egy kanállal a habot. Amikor kész lettem, a szélére még egy körben tettem, így a közepén lett egy jó nagy kráter. Betettem a sütőbe, levettem a hőmérsékletet 150 fokra, és 60 percre állítottam az órát. 

Kb. félóra múlva már nagyon lehetett érezni a szagát a "habcsóknak", ezért lejjebb vettem 110 fokra, és úgy maradt benn a maradék időre. Valahol azt olvastam, hogy a sütőben hagyjuk kihűlni, és én most így tettem, de szerintem legközelebb kiveszem rögtön, mert egy picit jobban kizáradt, mint ahogyan terveztem.



Miután kihűlt, beletettem a közepébe a citromkrémet, ráhalmoztam kb. 6-8 dl-ni tejszínhabot és kiraktam eperrel.
Viola nagyon örült neki, épp ilyet szeretett volna.


A belsejét nem tudom megmutatni, mert az utolsó szeletet akartam lefényképezni, és leejtettem a tányért a padlóra. Nagyon sajnáltam, mert ritkán érzem úgy, hogy tökéletesre sikeredett valami, és ezúttal úgy éreztem. Szép volt az alja, rajta a habszerű közepe, rajta a krém, a hab, a gyümölcs, nagyon szép rétegekben.

Na, majd legközelebb. :)

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon mutatós lett!

Márti írta...

Ezzel kivételesen én is nagyon elégedett voltam. Az íze meg leírhatatlan. :)