Translate

2014. március 30., vasárnap

Anya tortája

A kép nem lett jó, és a tésztát is tökéletesíteni kell, mert túl sok lett, és nem elég rugalmas. Legközelebb ennek az adagnak a kétharmadát kell elkészítenem, hogy tökéletes legyen, mert akkor nem "húzza" el a súlya, pontosabban nem nyomja el a tölteléket.

Úgy kezdődött, hogy megláttam Hankka csokitortáját, és tudtam, ez lesz az anya 70. szülinapi tortája, de hogy Antinak is jó legyen, liszt nélkül. Mivel  sokan vagyunk, azt gondoltam, dupla adagot csinálok. Sok lett a formához képest, láttam, nem fér el a tetején a krém. Akkor kitaláltam, hogy nyers krém lesz, tojás helyett vanília pudinggal. Reggel kiderült, hogy csak csokipuding van itthon. Így hát ilyen lett, amilyen. Hihetetlenül finom. Ananászpürével ettük.

Hozzávalók

A tortalaphoz:
  • 20 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
  • 20 dkg vaj
  • 6 evőkanál keserű kakaópor
  • 6 tojás
  • 30 dkg nyírfacukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg őrölt zabpehely
  • 7,5 dkg darált dió
  • 7, 5 dkg őrölt kókusz.
A vaj mennyiségét azért nem dupláztam meg a Hankkáéhoz képest, mert úgy gondoltam, a darált dió és az őrölt kókusz elég zsíros. Utólag azt gondolom, 30 dkg vaj jobb lett volna, bár így is nagyon-nagyon finom lett.

A csokit és a vajat óvatosan megolvasztottam, kitettem hűlni.

A cukrot a tojásokkal krémesre, habosra kevertem.

A lisztféleségeket elkevertem a sütőporral.

A kissé kihűlt csokimasszát és a cukros tojást összekevertem és egy kézi habverővel közé vegyítettem a lisztes keveréket.

Sütőpapírral bélelt formában 175 fokon kb. 1 órán át (tűpróba) sütöttem, és éjaszakára bekerült a kamrába.


A krém

Miután kihevertem a sokkhatást, ami a miatt ért, hogy nincs itthon vanília ízű pudingpor és elhatároztam, hogy nem csinálok keményítőből, hanem csokis lesz, hamar elkészült.
  • 1 zacskó csokoládás pudingpor
  • 2 evőkanál sötét kakaópor
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 3 dl tej
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkgnyi kókuszreszelék 
  • 2 evőkanál rum
A porból, a cukorból és a tejből sűrű pudingot főztem, kihűtöttem, és azután elkevertem a többi hozzávalóval úgy, hogy először a tejszínből habot vertem, azt összekevertem a pudinggal, és hozzáadtam a sajtkrémet, kókuszt, rumot.

Az uram szokásosan kettévágta a tortalapot, én beleszerencsétlenkedtem a krémet, be is kentem, majd a kilyukasztott sarkú zacskóból rászórtam volna a peremére szép vékony csíkban a tortadarát, de akkor az uram nekiment az asztalnak, így kiömlött a zacskóból a dara és itt-ott az oldalára is szóródott, meg a sávot is meg kellett szélesítenem. Mikor ezt is kiküszködtem, cukorgyöngyöt szórtam a közepére, a tortadarasávon belülre.

A gyertya elfújásakor anya hangosan kimondta a kívánságát, de azért remélem, ettől még mindnyájan nagyon boldogok leszünk. Ő meg még nagyon sokáig téveszti el a gyertyaelfújást...




Természetesen lefényképeztük ma, de a kép sötét lett, ami a torta szeleteléséről készült. Inkább azt a két képet teszem ide, amik nekem a kedvenceim róla. Ő a fehér inges lány a munkagépen és gyönyörű, a kapuban beszélgetősön pedig szeretem ahogy rám és az öcsémre tekint.

3 megjegyzés:

Hankka írta...

Amikor elkezdtem a bejegyzést olvasni, megijedtem, hogy nem lett jó. Aztán a "hihetetlenül finom" mondatodnál megnyugodtam. :) Aztán a fotódnál elaléltam, csodaszép lett. :) Gratulálok, anyukádnak pedig nagyon boldog szülinapot kívánok erőben, egészségben! :)

Márti írta...

Hihetetlenül finom lett! Fagyasztottunk is le belőle két szeletet, hogy az öcsémék is megkóstolhassák. :)

Márti írta...

Köszönjük a jókívánságot, Hankka! :)