Translate

2014. február 16., vasárnap

Anti szülinapi tortája

Bálint névnapja és Anti szülinapja apropóján ma ünnepi ebédet ettünk, ami ugye nálunk többnyire paníros cucc, mivel a családi ünnepekhez kapcsolódóan érzelmileg zsarolható vagyok. Csak kiejti a száján valaki a panír szót, már vállalom is a rántott mindenféle készítését. Most Anti kezdte, Bálint pedig fülig érő szájjal csatlakozott hozzá.

Desszert azért kétféle , akarom mondani háromféle volt. Bálint aranygaluskát szeretett volna, és a nálunk azzal járó "mű" madártejet (az aranygaluskához fel nem használandó tojásfehérjékből hab lesz, a "leve" pedig vanília ízű pudingporból főzött sodó). Meg is kapta, de ezek időnként készülnek, úgyhogy, remélem, megbocsátja nekem, hogy most az Anti tortájáé a főszerep, ami tegnap állt össze az agyamban (ezt gondoltam tovább) és ma debütált az étkezőasztalunkon.

Gesztenyés csokoládétorta néven válik vélhetőleg a családi legendárium részévé, de más jelzős szerkezet is lehetne a hozzávalók okán.
Hozzávalók:

A tortalaphoz:
  • 1 bögre xilit (persze, jó cukorral is)
  • 8 tojássárgája
  • kevés őrölt vanília (vagy 1 zacskó vaníliás cukor)
  • 175 g natúr krémjoghurt
  • 1 bögre darált dió
  • 1 bögre kókuszreszelék
  • 0,5 bögre kakaópor 
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 8 tojásfehérje
Először a száraz anyagokat kevertem össze egy tálban.
A xilitet alaposan kikevertem a tojássárgákkal (4-5 perc a motoros habverő maximum fokozatán), a vaníliával, hozzáöntöttem a joghurtot, azt is kevertem egy kicsit, beleöntöttem az összekevert száraz anyagokat, azt már csak egy kézi habverővel.
Jó keményre felvertem a tojáshabot és evőkanalanként hozzáadtam, szintén kézi habverővel belekeverve.
Ez a piskótnál hígabb massza, amit beleöntöttem egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában és 180 fokon sütöttem 30 percig. Ekkor kicsit még tapadta a kötőtűre, így visszatettem a sütőbe, 160 fokra visszavettem a hőmérsékletet, és még 10 percig bennhagytam.

Mindez tegnap este történt, ma reggelre teljesen kihűlt a tészta, és az uram szokásosan kettévágta, én meg megtöltöttem.

A krém:
  • 50 dkg mascarpone (ez most light változatú volt)
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 2 tábla 70 %-os megolvasztott és kihűlt Tibi csokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 púpos evőkanálnyi tejszínhab
  • 1 evőkanál rum
A felsoroltakat a gépi habverővel összekevertem.

A kettévágott tortalap alsó lapját alaposan megkentem, rátettem a tetejét, és kívülről is bekentem a krémmel.

A tetejére:
  • 1 tábla gőz fölött megolvasztott étcsokoládé
  • 2-3 dkg-nyi alaposan kisütött vaj
A forró csokimasszába belekevertem a kisütött vajat, majd amikor kihűlt, az uram egy  zacskóba beletöltötte, az egyik sarkát kivágta és köröket rajzolt a torta tetejére.




Szerintem egy ilyen krisztusi korba lépő férfi, mint a mi Antink, megérdemel egy ennyire finom tortát.


4 megjegyzés:

Hankka írta...

Hű, nagyon finomnak látszik, boldog szülinapot az ünnepeltnek! :)

Márti írta...

Érezhetően is az volt! Köszönöm a nevében is!:)

martinelli írta...

De örülök, hogy rád találtam. Nagyon jók a receptjeid, ez a torta isteni! :)

Engem itt találsz meg :)
http://legyunkeszsegesek.blogspot.com/

Márti írta...

Nagyon örülök, hogy rám találtál! Mielőtt ezt a megjegyzést észrevettem volna, már megkerestelek és fel is íratkoztam! Nagyon tetszik a blogod! :)
Épp tojáskrámet készülök csinálni reggelire! :)