Translate

2014. január 27., hétfő

Fokhagymás, köményes sertéssült

Gyerekkoromban imádtam a fokhagymás sült szagát (ebben az esetben szerintem nem helytálló az illat kifejezés), és szerettem elropogtani a megsült fokhagymagerezdeket.
Ez most sincs másképp, kivéve, hogy rászoktam a héjában sült fokhagymára, ami ugyan nem ropog, hanem krémes, az íze sem olyan intenzív, mint a nagyi termesztette fokhagymának, de persze finom. Nagyon is.

A mai sült egy kis bosszankodással indult. Kértem egy kb. másfél kg-os sertéslapockát, mondtam, hogy egyben szeretném megsütni. Ezt azért tartottam fontosnak, mert az igénytelen hentesek belevágnak a húsokba úgy, hogy nem kérdezik meg, mi lesz belőle, és mondjuk épp a szeletelhetőséget szűntetik meg a barbárságukkal.
Na, ez még a szokásosnál is kevésbé értette a szakmáját (ha van neki olyan), mert elmagyarázta, hogy combot kellene vennem, mert az egyben van, a lapocka az másképp néz ki, ha felemeli, ennek vannak lelógó részei. Borzasztóan siralmas ez a helyzet, és igen elgondolkodtató a minden téren jelenlévő kulturálatlanság...

Szóval, vettem 2 kg sertéslapockát, levágtam a "lelógó részeket", amit teljesen zsírtalanná tettem, apróra felvagdaltam és betettem a fagyasztóba. Az egyben részből lett a sült.

Hozzávalók:
  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 25 dkg sertészsír
  • 3 db hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 evőkanálnyi köménymag
A sertészsírt, a héjastól félbevágott hagymákat, a cikkekre szedett fokhagymát egy vaslábas aljába tettem, megszórtam durva szemű sóval és köménymaggal, ráfektettem a lapockát, szórtam rá sót és köménymagot, óvatosan aláöntöttem 1 dl-nyi vizet, rátettem a lábas fedőjét, és 180 fokon ütöttem 3,5 órán át.


Az ilyen egybensütésnél  nem szedem le a zsírt a húsról, hiszen a lassú sülés alatt úgyis kisül, és finom szaftos lesz a sült.




Kelkáposzta főzelékkel ettük.

7 megjegyzés:

Vicuska írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Vicuska írta...

Én is imádom! Az ilyen pecsenye húsokhoz csak disznózsírt használok, mert úgy finom! A fokhagyma régebben intenzívebb ízzel bírt a maiakhoz képest. Krémesen de szeretem, úgy adom a hús mellé, hogy félbevágom a fejet és a végén kinyomkodom azt a finom ízű sült sűrítményt, mmm

Márti írta...

Igen, az ilyesféle sült szerintem is zsírral finom. Ééés, a fokhagyma!!! :)

Ági írta...

Akárhol is látom, legszívesebben leenném a monitorról! Imádom! :D Kérek szépen egy szeletet! Addig míg tömöm a fejem, kérlek nézz be hozzám, mert szeretnélek meghívni egy játékra. :)

Márti írta...

Az utolsó kis csücsök még a hűtőszekrényben van, máris hozom!

Nagyon megleptél és nagyon köszönöm a meghívást! :)


Vicuska írta...

Tegnap ebédre el is készült, 2 fej fokhagymával!!! Bár oldalasból, kiélveztük mennyei mivoltát :D

Márti írta...

Én az oldalast is imádom! :)