Translate

2013. június 19., szerda

Zöldborsófőzelék, pulykafasírt

Bálint ezt kérte, Lőrinc meg örült neki. Én is, mivel ez éppen lustanapra való, olyanra, mint a mai. Szabadság, meleg, semmittenni akarás, de valamit mégis kell ebédelni.

Zöldborsófőzelék
  •  1,5 kg zöldborsó
  • kb. 1,5 l tej
  • 2 evőkanál étolaj (van, hogy vajjal csinálom, ma épp nem)
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöld
A megsózott borsót olajon párolom, majd megszórom  liszttel, felöntöm tejjel. Épp csak addig főzöm, hogy a borsó puha legyen.
Keverek bele cukrot, és amikor elzártam a tüzet, akkor közékeverem a petrezselyemzöldet is.


Pulykafasírt

  • 1 kg darált pulykacomb
  • 3 db száraz zsömle
  • 4 cikk fokhagyma
  • 2 tojás
  • egy egészen pici fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • kevés olaj, vagy más zsiradék a sütéshez
  • kevés zsemlemorzsa
A zsömléket vízbe áztatom. Épp elég annyi idő az ázáshoz, amíg a keverőtálba beleteszem a húst, a tojásokat, belenyomom a fokhagymát, megsózom, őrölök rá borsot.
Ekkorra átáznak a zsömlék. Alaposan kinyomkodom belőlük a vizet, beleteszem a tálba, és alaposan összedolgozom.
Vizes kézzel lepénykéket formázok belőle, morzsába mártom és forró olajon mindkét oldalát 2-3 percig sütöm.

Mindez összesen kb. 30 percet vesz igénybe. Épp elég megterhelő ez is, egy ilyen meleg napon.






Nincsenek megjegyzések: