Translate

2013. június 15., szombat

Töltött paprika

Szeretem, de nem annyira, hogy akárcsak egyszer is eluralkodna rajtam az érzés, jajjjdemegennékegykicsit.

Jó dolgom volt a mai ebéd kitalálásában, mert Lőrinc segített. A szokásos kérdésre azt válaszolta nekem: te mindig olyan jól kitalálod. Mondom: de utálom, hogy szinte mindig nekem kell. Erre azt mondja: jó, segítek. Szűkítsük a kört. Ne főzzél olyat, amit a múlt héten is főztél.
Így tehát hipp-hopp eljutottam a töltött paprikáig, amit egyébként Bálint és Lőrinc nagyon szeret.
Kicsit csípősre, kicsit savanykásra főzöm.

Hozzávalók:
  • 0.5 kg pulykahús, darálva
  • 10 dkg rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 dl olaj
  • 3 cikk fokhagyma
  • őrölt bors
  • fűszerpaprika
  • 5 db tölteni való paprika
  • 1 l-nyi paradicsompüré
  • 3 evőkanál liszt 
  • 2 db zellerszár
A felkockázott hagymát pici sóval 0,5 dl olajon megpárolom.

Egy tálba beleteszem a húst, a rizst, rányomom a fokhagymát, szórok rá egy egészen picike fűszerpaprikát (esetünkben csípőset), tekerek rá borsot, megsózom és ráöntöm a langyosra hűlt hagymát. Alaposan összekeverem.

A hagyma hűlési ideje épp elég arra, hogy a paprikák magházát eltávolítsam, így a kész masszát beléjük töltöm. Ez több, mit ami elfér az üregekben, így a maradékból gombócokat formálok, és meghempergetem lisztben.

Egy fazék aljára berakom a megtöltött parikákat, óvatosan rájuk-közéjük rakosgatom a gombócokat, és 2 db zellerszárat, 6-8 cm-es darabokra vágva.

A paradicsompürét ivólé sűrűségűre hígítom vízzel (természetesen eleve használható), és kb. a 2/3-át beleöntöm a fazékba. Ez ellepi a töltelékeket. Szórok rá pici sót, és lassú forralással addig főzöm, amíg  a rizs puha lesz.

A vége felé a maradék olajon világosra pirítom a maradék lisztet, megborsozom, felöntöm a maradék paradicsomlével, és rázuttyantom a fazék tartalmára, majd összeforralom.

Főtt krumplival szoktuk enni.



Most az uram előbányászott egy kb. 5000 éves, levert zománcú lábast, hogy ne puccos, drága pénzen vett, levertzománc hatású porcelánon fényképezzünk mindig. :)))

2 megjegyzés:

Brigitta Koska írta...

Szia! Örülök, hogy megismerhettem a blogodat és köszönöm az ötletet és a receptet a töltött paprikához. Pont szezonális és nagyon szeretjük. Ezentúl sűrűbben kukkantok be hozzád. Itt találod nálam a kész ebédünket: http://koskacukor.blogspot.hu/2014/07/toltott-paprika-blogkostolo-17-fordulora.html

Márti írta...

Örömmel látlak máskor is! :)

Holnap épp töltött paprikát főzök, barnarizzsel. Húsost és vegánt is! :)