Translate

2013. május 29., szerda

Vermouthos spárgakrémleves sült gombával és zöldséggaluskával

Hozzátartozik, hogy nem szeretem különösebben a spárgát és előkészíteni is legalább annyira zsenánt, mint pl. a halászlét paszírozni. Mondtam már, hogy én nagyon lusta háziasszony vagyok, kevés dolgot szeretek csinálni, ami macerás.

Évente egyszer azért csak rászánom magam a spárgával kapcsolatos műveletekre. Most krémleves készült belőle.

Hozzávalók:
  • 50 dkg zöld levesspárga
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 pohárnyi  száraz vermouth
  • zöldségleves (ezúttal 1 db leveskockát használtam)
  • fehérbors
  • 3 evőkanálnyi vaj
  • kevés olívaolaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2,5 dl tejszín
  • 30 dkg  gomba
  • minimális szétzúzott fokhagyma
  • őröltbors
  • 2 evőkanálnyi szárított zöldség (esetünkben Natúr vega-mix ételízesítő, ami csak szárított zöldségeket tartalmaz)
  • 1 evőkanálnyi liszt
  • 1 tojás
Legelőször túlesek az undokságon. Megtisztítom a spárgák alsó részét egy hámozóval a fás részektől. Azután a  fejeket letöröm és félreteszem, az alsó részeket pedig kisebb darabokra vágom. Ettől kezdve már jobb kedvvel haladok tovább. 

A hagymát csak úgy tessék-lássék felkockázom (mivel úgyis turmixolás áldozata lesz), 1 evőkanál vajon kevés sóval párolom. Amikor üvegessé válik,  megszórom fehérborssal, átkavarom, majd öntök rá egy pohár vermouthot. Ezt követően beleteszem az apróra vágott spárgarészeket, felöntöm a zöldséglével (ez húslé is lehet, de nálunk Viola miatt nem az), megsózom és lassú tűzön forralom.

Közben a gombákat cikkekre vágom. Egy evőkanál vaj és kevés olívaolaj keverékén pirosra sütöm, a végén minimális zúzott  fokhagymát teszek rá, tekerek borsot, picit sózom, és félreteszem a spárgafejek mellé.

A tejszínt és a keményítőt összekeverem.

Ez alatt az idő alatt a levesben puhára főnek a spárgadarabok, így egy botmixerrel zöldszínű egyveleget gyártok belőle..
Visszateszem a tűzre, belerakom a párolt gombát és a spárgafejeket. 
Hogy ne vesszenek kárba az ott keletkezett ízek, a serpenyőt, amiben a gombát megpirítottam, kiöblítem egy kis levessel, és ezt a finom fűszeres lét is beleöntöm a fazékba.

Elkészítem a zöldséggaluskát. Egy müzlistálkába beleteszem a vajat, a szárított zöldségeket, a tojást, a lisztet és egy egészen picike sót. Rögtön beleszaggatom a levesbe egy kávéskanállal (vagy késsel, már nem is tudom).
Ekkor egy keveset kimerek a levesből, "hőkiegyenlítek" a tejszínes kutyulékben, az is bele a levesbe, majd még egy pici vermouth is, az íze kedvéért. Egyet rottyan még, és kész is.

Igazából nem tudom, miért nem szeretem a spárga körüli munkálatokat, mert a zöld (számomra ez tavaszi, a sárga olyan semmilyen) mindig zsenge, alig van egy kis pucolnivaló az alján, összességében hamar kész vagyok. Biztos valami fóbia. :))


2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta és ízvilágában remek leves!

Márti írta...

Szia! Jól esik, hogy így látod!

Üdv.:
Márti