Translate

2013. március 24., vasárnap

Húsvét vegafronton

Mivel Legnagyobbunk ovo-lakto vegetáriánus, számára is kellett találnunk valamit, ami hagyományos húsvéti étellé avanzsál. Ez a vegetáriánussága második évében be is következett, persze, a szokásos módon, az idők folyamán  mi képünkre alakult. Először bizonytalan voltam benne, mert nem szeretek szóját használni, de végül úgy döntöttünk, évi fél kg szója (karácsonykor töltöttkáposzta készül belőle) összeegyeztethető az elveinkkel.

Elnézést kérek attól, akinek eredetileg a receptje volt , sajnos már nem emlékszem, hol találtam, így nem tudom megemlíteni a nevét.

Az eredeti recept szójakockát írt. Két húsvéton át kísérleteztem vele, de nem sikerült jól szeletelhetővé tenni (megfelelő minőségű konyhakés ellenére sem), egy-egy kocka kibucskázott belőle rendszeresen. Amióta granulátumból készítem, teljesen jól fel lehet vágni, szép vékonyra.

Hozzávalók:
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 25 dkg szójagranulátum 25 dkg reszelt sajt (fele félkemény füstölt, fele félkemény nem füstölt, vagy bármilyen arány, esetleg csak az egyik féle)
  • 3 evőkanál étkezési kemyényítő
  • frissen őröltbors, 
  • örölt fűszerkömény (én mozsárban töröm frissen)
  • borsikafű
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • kevés olaj
  • 1 db sütőzacskó
Egy serpenyőben megforrósítom az olajat, megpirítom benne  a szójagranulátumot, ráteszem a felaprított hagymát, megsózom, és párolom. Megszórom a fűszerekkel és felöntöm egy kevés vízzel. Mindaddig pótolom a vizet, míg a granulátum megpuhul, de mindig csak keveset öntök, hogy ne főjjön, csak párolódjon.

Ha már megpuhult, akkor hozzákeverem a sajtokat, majd a keményítőt is.

Kiborítom a serpenyőből, és egy szép, hosszú, vékony hurkává alakítom egy lappá szétvágott sütőzacskó segítségével. Mikor sikerült a forma is, és elég szorosnak érzem a csomagolást, elkötjük a két végét jó szorosra, és ha kihűlt, beteszem a hűtőbe. Másnap már szeletelhető.

Íme:



Az idén megpróbálok kétfélét csinálni. Elméletem szerint, ha a szójás cucchoz teszek gabonakolbászt, akkor ugyanolyan jól szeletelhető henger lesz belőle a végén. Majd referálok, persze, magamat ismerve lehet, jövőre. :)

Nincsenek megjegyzések: