Translate

2013. március 24., vasárnap

A tavalyi húsvéti kalácsunk

Gyerekkoromban utáltam a húsvétot. Nem szerettem, hogy szépruhában várni kellett a fiúkat, büdös lett a hajam, kínálgatni kellett a vendégeket. Talán ennek folyományaként életem első önálló húsvétján szilvásgombócot ettünk. 
Aztán másnap, a munkahelyemen mindenki húsvéti maradékot evett, jókedvűen beszélgettek, jó illat volt, nekem meg hiányérzetem támadt.

Az ünnep attól ünnep, hogy azzá tesszük, és olyan lesz, amilyenné alakítjuk. Keretet ad az életünknek, jóleső várakozás előzi meg.

A következő húsvétkor már festettünk tojást, főztünk sonkát, aztán, ahogy lettek a gyerekek, szép húsvétokat csináltunk magunknak. Tojásfestéssel, hagyományos ételekkel, kirándulásokkal, vagy itthon punnyadással. Mindent úgy, ahogy nekik tetszett, ahogy ők igényelték.

Most már felnőttek, a kérdésre, hogy mit főzzek húsvétkor, az a válaszuk, hogy jajjmami,azt,amitszoktunk.

Minden évben készül húsvéti kalács. Tavaly az uram a fejébe vette, hogy négyes fonású lesz. Az is lett, de a cipőfűzőkkel való gyakorlás ellenére nem lett túl formás, azonban ez, az ízén és az állagán mit sem rontott.

Hozzávalók:
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 kg liszt
  • 5 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 db tojás a tésztába
  • 1 db tojás e tetejére
  • egy csipet só
(Ez a tésztamennyiség két termetes kalácshoz elegendő. Kisebb lélekszámú húsvétoló társaság nyugodtan felezheti a hozzávalókat.)

Egy bögrényi tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, teszünk hozzá egy kanál cukrot és egy kanál lisztet. 

Amíg kel a kovász, a lisztet, a többi cukrot és a két tojást egy tálba tesszük, megsózzuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, és a maradék tejet, majd megdagasztjuk. A végén belegyúrjuk a vajat is, amit előtte megolvasztottunk, és langyosra hűlt.

Mi kelesztőtálat használunk. Amikor kész a dagasztás, a tészta tetejét meglisztezzük (én ki szoktam először emelni, és alá is szórok, hogy a kiborítás könnyebb legyen), rázárjuk a tetejét, és duplájára kelesztjük.

Tavaly, ugye a megkelt tésztát négy csíkra vágta az uram, úgy fonta össze, az idén ezzel nem vacakolunk majd, hármas fonás lesz. Lényeges, hogy alaposan sodorjuk ki a "hukákat", a végeket jól nyomjuk össze, ne nyíljon szét a sütésnél. 

Megkenjük egy felvert tojással a kalács tetejét.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és hőlégkeverésben, előmelegítés nélkül 170 fokon, kb. 40 perc alatt sütjük meg.

Ilyen volt:








Nincsenek megjegyzések: