Translate

2012. március 4., vasárnap

Árpagyöngyöt ebédeltünk


A fiúk eleinte idegenkedtek a Viola vegetáriánus ételeitől. Aztán, ha valami ránézésre nem tűnt vegakajának, előfordult, hogy belekóstoltak. Így vált közös ételeink megszokott alapanyagává a vöröslencse, köles, hajdina, lenmag és még sok egyéb, amitől egyébként idegenkedtek korábban.
Az árpagyöngyöt sem a kedvező élettani hatásaiért szeretik. Szerintem hiába beszélnék nekik arról, hogy kedvező hatása van a szív és érrendszeri betegségekre, javítja a bélműködést, értágító hatású, hűtő hatású, jin energiát hordoz. Egyetlen, esetlegesen figyelemreméltó érv lehetne - miután mindketten capoeiráznak, és ahhoz jó erőnlét kell-, hogy a gladiátorok kondíciónövelés, testépítés miatt gyakran ettek árpát. Egyszerűen azért szeretik, mert finomnak tarják. Előfordult már belőle krémleves, ropogós, de leggyakrabban a legegyszerűbben elkészíthető formájában esszük: köretként, zöldségekkel.
Ma "rizseshúsként" funkcionált. 
Fél kg árpagyöngyöt olívaolajon átpirítottam, felöntöttem kétszeres mennyiségű forróvízzel, tettem bele másfél teáskanálnyi sót, és lezártam a gyorsfőzőt. 20 perc múlva elzártam a tüzet, és magára hagytam az edényt. Lábasban kb. 40 perc alatt készül el.
Amíg a gersli főtt, felszeleteltem 4 kicsi cukkinit, és kb. 40 dkg gombát. Vaj és olívaolaj keverékén hirtelen pirosra sütöttem, majd hozzáadtam 30 dkg-nyi mexikói zöldséget, megsóztam és puhára pároltam. 
Amikor elkészült, összekevertem a gerslivel, majd kettéosztottam. 
A vega változathoz vajon átsütöttem füstölt tofuszeleteket, amit sóztam, borsoztam, fokhagymáztam, majd csíkokra vágtam.
A húsos szekció pirított csirkemell csíkokat kapott bele, szintén sózva, borsozva, fokhagymázva.
Gyorsan, kb. 40 perc alatt elkészülő étel, hiszen amíg a gersli fő, elkészíthető minden más hozzávaló.