Translate

2012. január 15., vasárnap

Nagyi aranysárga görhéi reggel, eklektikus ebéd délben

Eszembe jutottak nagyi aranysárga görhéi, amit már vagy tíz éve nem sütöttem. Sajnos 5 éve nem lehet már tőle megkérdezni, hogyan szokta csinálni. Persze, fülembe cseng a párbeszéd, amikor legelőször magyarázta:
-Teszel a tálba kukoricalisztet, teszel hozzá pezsgőt (szódabikarbóna), cukrot, olajat, amennyit gondolsz, egy kis sót, és tejet. Összegyúrod, gombócokat csinálsz, ellapítod, beteszed a tepsibe. Zsírozd, lisztezd ki előtte.
-Miből mennyit tegyek, nagyi?
-Két összemarik kukoricaliszt, a többi, amit felvesz.

Mivel már nagyon rég nem sütöttem, az akkor kikísérletezett arányok nincsenek az agyamban, viszont nagyi elmondása igen, így meg tudtam csinálni. Ilyenek lettek:

Csináltam hozzá banánturmixot. 3 banánt, 2 evőkanál mézet, egy fél lime levét, 1 liter tejet és fahéjat turmixoltam össze.
Főztem ebédet is aztán. Vezeklési panírozás volt. Így hívom, mert a mi sanyarú sorsú gyermekeink úgy érték meg a felnőttséget, hogy alig ettek rántotthúst, mivel utálok panírozni és olajban sütni. Ma nekiduráltam magam, és kukoricapehelybe paníroztam a vegafrontnak fokhagymás-borsos füstölt tofut, a húsos szekciónak csirkét. Ez utóbbiak kaptak még zsemlemorzsás panírban májat és halat is. Volt hozzá mexikói zöldséges rizs, friss káposztasaláta, és a teljes eklektika kedvéért fokhagymás-gyömbéres kínai kel.
Vöröshagymát cikkekre vágtam, és vajon pirosra sütöttem. Rátettem a széles csíkokra vágott kínaikelt, csíkokra vágott sárgarépát, cikkekre vágott paradicsomot, és nem pároltam teljesen puhára. Sóval, reszelt gyömbérrel, fokhagymával és törött borssal ízesítettem.
Én, a kövér szekció csak zöldséget ettem, rizst nem.

1 megjegyzés:

márta kiss írta...

Kedves Márti! A görhe recept nagyjáboli arányit letudnád írni?
Üdv,
Márti