Translate

2012. január 17., kedd

A fiúk ma esti fahéjas kenyere

Számomra a tél a lakásban terjengő fahéjillatot is jelenti. Ezzel várt haza az uram. Jó érzés volt az előszobában vacakolni, érezve a süti illatát, amit Lőrinc már egy ideje várt.
Ezzel a nagyon  egyszerű süteménnyel kezdődött az uram konyhai pályafutása. Igaz, sokkal most sincs előrébb, de az a néhány dolog, amit meg tud csinálni, szerintem finomabb, mint ha én főzöm.
Nagyon régen vettünk egy lapokból összeszerelhető szakácskönyvet, onnan a recept. Talán Benke Lászlótól származik, nem emlékszem már pontosan.
Morzsát kell készíteni 45  dkg lisztből, 10 dkg vajból, 1 zacskó sütőporból, pici sóból, és két teáskanál fahéjból. Én persze lusta asszony vagyok, ezt géppel szoktam csinálni, Ő viszont kézzel dörzsöli el.
Amikor kész a morzsa, hozzá kell tenni 10 dkg nem túl durva cukrot, majd kb. 3 dl tejjel puha tésztává dolgozni. 
Ez után  kb. 30 cm átmérőjű, 4-5 cm magas körlappá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 12 cikket "karcolunk" rá. Ezután megkenjük tejjel, és megszórjuk 2 evőkanálnyi porcukorral.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sül meg olyan szépre, és finomra, mint a mienk.
Igaz, most a capoeira edzésről hazajövők esti csemegéje, de általában hétvégi reggelek kávézós, kakaózós, lustálkodós eszegetnivalója, a kis munka és időigénye miatt.

2 megjegyzés:

Dinka írta...

Ezt a sütit választottam a 13. Blogkóstolóra :) Tényleg nagyon gyors és egyszerű, nagyon finom lett, köszönöm a receptet! :)

Márti írta...

Szia! :)

Nagyon örülök, hogy ízlik! :) ...és, ugye, az illata...
:)